Демонтирани спортни уреди предизвикаха разгорещен дебат в Кърджали

Демонтирани спортни уреди в СОУ „Отец Паисий”предизвикаха реакция в социалната мрежа Фейсбук.Нашият читател Георги Стоилов реагира остро,като ни препрати своята позиция.Публикуваме я дословно:”Днес разбрах за поредната простотия в Кърджалийско училище и няма как да не я споделя. Директора на СОУ” От.Паисий” Зл.Атанасов разпоредил да "отрежат" лостовете и успоредките в двора на училището защото някаква кифла (майка на дете от училището) се оплакала че детето и паднало от лоста ..... в времена в които всички се оплакваме че децата са обездвижени , не спортуват , затлъстяват и само "висят" пред компютрите  да премахнеш единствените спортни уреди в двора на училището е меко казано БЕЗОТГОВОРНО. Заради въпросната , той лишава от възможност за активен спорт поне 100 деца сред които и моя син, на който заради ранната му възраст не позволявам да ходи на фитнес и да тренира с тежести . За едно 12год. дете , с цел да не се спре растежа му , е най подходяща именно тренировката на подобен вид уреди. Днес проведох разговор с директора и бях възмутен от отговора му че е по лесно да махне въпросните уреди отколкото да има оплаквания от разни такива "кифли" че затлъстялото им дете се ударило или паднало . Ами ако утре въпросното се спъне и падне по стълбите в училището, паради липсата на каквато и да е двигателна култура , дали да не вземем да съберем пари и да сложим ескалатори а ???? Незнам кога най накрая в тази държава нещо ще се промени ....”

Въпросът получи и политическо изражение.Той бе коментиран и на предизборна проява на авторитетна политическа формация в Кърджали.

От поставянето на спортните уреди преди четири години до сега има четири инцидента с деца,получили травми.Причината е,че оградата на спортните съоръжения бе демонтирана и открадната от зложелатели.Дори табелата за ползването й само с придружител е открадната и предадена на вторични суровини.Предвиденият достъп на деца само с придружител бе обезсмислен.Не мога да допусна повече инциденти.Здравето и сигурността на децата е от първостепенно значение за ръководството на училището.Родителите ни поверяват децата си с очакването да се грижим за безопасността им.Затова временно демонтирахме висилката и успоредката.Каня днес всички заинтересовани граждани,институции,родители на среща в училището  в 18,00 ч.за да обсъдим проблема.Това заяви пред Кърджали бг вести директорът на СОУ”Отец Паисий”Златко Атанасов.

Ето и историята на спортните съоръжения,чийто демонтаж доведе до обществена реакция:

Те са монтирани на 20 октомври 2011 г. по идея на директора Златко Атанасов и преподавателите по физкултура.Оформя се вътрешна площадка със своя ограда, за да се ограничи безразборното ползване.Замисълът е вътре да влизат ученици с учител по физкултура,с възпитател или родител.Дори във фитнес-зала ви напътства инструктор за да се избегнат травми,аргументира се Златко Атанасов.Той сочи,че се сблъскват интересите на външни лица,които разбиват оградата на училището за да ползват уредите  от една страна и тези на родителите на по-малките деца,които искат тяхната безопасност от друга.На риск са подложени близо петстотин деца от долните класове.Въпросът за тяхната безопасност бе поставен и от учители..Затова взехме решение за демонтажа,споделя още Атанасов.Той изреди няколко причини,които са го накарали да вземе решението:Уредите се ползват от външни лица и в неучебно време,за които входът е през оградата;през учебно време на тях се опитват да играят деца от 1-4 клас,но това трябва да става с придружител,а не безразборно;уредите са поставени да се ползват не  от гражданите на Кърджали,а от ученици и родители;за 4 години очакванията са били спортуващите на уредите да бъдат организирани в клуб,СИП или извънкласна дейност,което не се е случило поради липса на интерес;вечер се събират неизвестни лица и мястото е превърнато в бирария.

Смятам,че мястото на  уредите е територия на учебното заведение, а обществения интерес може да се осъществи на спортните съоръжения в нови парк „Арпезос Север”,категоричен е Златко Атанасов.Той сочи,че в повечето училища в страната подобни уреди са под ключ.В случая самоуправство води до разрушаването на оградата на училището,а то според изисквания на образователното министерство трябва да гарантира сигурност на децата и контролиран вход на външни лица.

Златко Атанасов отхвърли обвиненията,че не мисли за спорта на децата.В СОУ”Отец Паисий” има 64 групи в повече от 10 спортни и извънкласни дейности.Часовете са извън редовните за физическо възпитание и спорт.Обхващат почти всички деца.

Златко Атанасов е обсъдил проблема  с демонтираните спортни уреди със преподавателите и родители и  има няколко варианта за решение.Първото е да бъдат поставени във физкултурния салон,както обикновено се прави и всяко дете ,което ги ползва да се придружава от преподавател.Вторият е да се поставят отново на двора,отново с ограда,но да се предоставят на клуб и учители специалисти,за да имаме задължително придружител,споделя директорът.

Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини