Бежанците свалиха обсадата на Одрин за Байрама,посрещнаха празника в лагери

    В първият ден на свещения за мюсюлманите празник Курбан Байрам  и последните сирийски бежанци участвали в протестите в Одрин напуснаха града. Сутринта в четвъртък около петстотин души бяха натоварени на автобуси и отпътуваха за лагерите в малоазийската част на страната. Последна крепост на протестиращите бе спортната арена за мазни борби.  В настъпването на празника кмета на Одрин Реджеб Гюркан  отложи всичките си ангажименти и бе на молитва заедно с бежанците. Той ги убеди,да се завърнат в лагерите, за да може държавата да полага грижи за тях. Заедно със сирийците бяха много млади хора от Одрин.Те им донесоха храна и вода, почерпиха с бонбони за празниците. Млади момичета-доброволки плакаха при вида на бедстващите деца. Местните хора смятат,че кризата е решена благодарение на тясното сътрудничество между градоначалника Реджеб Гюркан и валията Дорсун Али Шахин.

    Одрин се раздели със сълзи с изпадналите в беда сирийци, споделят общински служители.Те сочат,че бежанците не искали за Байрама нито храна,нито пари. Те искали само едно-да стигнат до Германия, за да имат сигурност за децата си.

    „Човечеството се удави на брега”. За хората в Турция Великите сили носят отговорност за смъртта на тригодишния Аилан и десетки деца като него. Конфликтът в Сирия трябва да бъде решен, за да се спре голямата бежанска вълна. Това споделя доаенът на журналистите в Одрин Мурад Саваш. Европа трябва или да спре войната или да приеме нейните жертви,категоричен е журналистът.

      Айдън е изселник от България. Споделя,че Турция има опит в посрещането на бедстващи хора.От България приема 300 000,от Ирак-един милион,сега от Сирия-над два милиона. Турция в момента е страната понасяща най- сериозен товар от бежанци в ООН. Похарчила е над 6,5 млрд.долара,а Европа и обещава едва един милиард, посочва нашенецът.

      Общински служители участвали в решаването на кризата в Одрин споделят,че тя е започнала веднага след като светът научи за удавянето на малкия Айлан.Когато германският канцлер Ангела Меркел  обяви,че страната й е готова да приеме бедстващи сирийци,хората тръгнаха към границата,разказват местните.

     Последните дни на сухоземната граница с България и Гърция се стига да бъдат залавяни от турските власти до 500 души. Има партньорство между българската и турската гранична полиция.

     В Одрин не очакват нов поход на сирийските бежанци.Те смятат,че Европа ще чуе гласът на турския премиер Ахмет Давутоглу, който призова за създаването на зона на сигурност в Северна Сирия, където да се установяват бежанците. Тук знаят добре за подкрепата на българския премиер Бойко Борисов за тази идея. Не са изненадани,че в резултат на партньорството между двете държави контролът на границата се затегна.

    Георги Кулов

    снимки:Мурат Саваш

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини