По-младите пенсионери могат да се прехвърлят в НОИ

По-младите пенсионери могат да прехвърлят парите си от универсален пенсионен фонд към НОИ. Това са предимно категорийни работници и инвалиди.

Това обясни пред БНР Елина Чалъкова от държавното обществено осигуряване.

В момента част от хората не получават пълния размер на пенсията, защото имат пари в универсален фонд и трябва да изчакат навършване на стандартната възраст за пенсиониране. Това засяга родените след 31 декември 1959 г. Промяната важи и за хората, които работят, но получават и инвалидна пенсия.

Промяната, чрез която младите пенсионери ще могат да получават преизчислена пенсия, става с попълването на две заявления в НОИ, обясни Чалъкова. Това са над 97 900 души, които имат такава корекция на пенсиите. От тях за осигурителен стаж и възраст са около 22 300, а за инвалидност - около 75 500.

Хората, които в определен период от живата си са получавали инвалидна пенсия, но след това правото им на нея е прекратено, могат да си отворят нова сметка в универсален пенсионен фонд.

Вече прекратена, тази пенсия, ако лицето е прехвърлило преди това парите си във фонд "Пенсии", те са се отнасяли по отношение на тази пенсия за инвалидност. След това, ако той отново се включи в трудовия живот и направи избор отново да започне осигуряването в универсален пенсионен фонд като работещо лице за бъдеще време, той може отново да започне да се осигурява, както и следващата година обратно да се върне във фонд "Пенсии" като правим уговорката, че оттук-нататък ще почнат да му се трупат отново парите в партидата, а до този момент парите са останали във фонд "Пенсии" и няма да ги получи, обясни Чалъкова.

Веднъж прехвърлили парите си в НОИ, пенсионерите от силовите ведомства и категорийните работници не могат да ги върнат към частен фонд, дори да започнат отново работа, но могат да искат преизчисляване на пенсията. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини