Ангелкова иска 3 пъти повече пари за реклама на туризма

Нова стратегия за туристическия сезон за догодина готви екипът на министър Николина Ангелкова, която ще струва 3 пъти повече от досегашния бюджет на ведомството.

Това тя огласи днес в Кърджали, където с точилка и тесто се включи в организирания от ГЕРБ Фестивал на баницата, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Концепцията за управление на морските плажове ще бъде представена през следващата седмица на оперативно заседание на МС. Догодина плажовете преминават към министерството на туризма. За рекламата предвиждаме да поискаме поне 3 пъти повече от сегашния ни бюджет, надявам се успеем да защитим усилията си пред Министерството на финансите и да получим средства за реализирането на концепцията, заяви Ангелкова. Около 34 млн.лева очаква тя за ведомството, но каква част от тях ще отидат за реклама, министърката не пожела да каже. Предвижда се широко обсъждане със заинтересованите от бранша, за да се класифицират плажовете по функционалност, а на тази база ще се определя и методиките за определяне на цените на услугите - където е възможно, цените за чадъри и шезлонги да бъдат символични и минимални, а другаде – и нулеви. Ангелкова обаче отказа да разкрие кой ще определя и кой ще контролира въпросните цени, около които през това лято имаше скандални случаи.

Министърът на туризма демонстрира твърде голяма доза оптимизъм за развитието на сектора, въпреки категоричните данни за отлива на курортисти и фекалните поражения по черноморските ни плажове. Имало ръст на българските почиващи това лято на Черно море с 5 %. „Все още не мога да дам финална оценка за летния сезон, в края на септември ще излязат всички данни. Факт е, че сезонът върви със спад така, както очаквахме и прогнозирахме още през януари, но това основно се дължи на обстоятелството, че не бяха предприети съответните мерки както от собствениците на хотели, така и още от миналата година по отношение на рекламата“, посочи Ангелкова. Основният спад е на руски туристи, докато много от курортните селища са разчитали именно на тях – на държавните служители в отпуск и на детските лагери. Прогнозите на министерството за спада на летуващите са били в рамките на 20%, а към момента е регистриран все още към 15%. „Това не ни успокоява и вече работим за сезона през 2016 г., сключени са стратегически партньорства с най-големите туроператори, работим с ниско-бюджетните авиолинии. Стартирахме стратегическа реклама през онлайн-платформите. Ударно стартирахме и туровете с чуждестранни и български журналисти, планираме повече от 100 такива да се направят през следващата година, както и с туроператори. Трябва да има масирана реклама и за вътрешния български пазар, и за целевите ни външни пазари“, анонсира министърът на туризма. Според нея представителите на бизнеса, работещи основно с руския и украинския пазари, не са се преориентирали своевременно и това „доказано подчерта трудния характер на сезона“. Към министъра на туризма се създава и съвет за проблемите при кадрите в сектора. Министерството съществува все пак само от 10 месеца и мисля, че успяхме да стартираме решенията на основните проблеми, а догодина резултатите ще бъдат видими, посочи още тя. През новата или следващата седмица ще бъде представен и регистърът на над 40 000 културно-исторически  атракции в България, завършен е софтуерът му и всеки ще може да се информира за отделните обекти в интернет.

Ангелкова уточни, че по отношение на замърсяванията на плажовете, основен приоритет в политиката на кабинета е екологичната и транспортната инфраструктура. Тя припомни, че вече бяха открити няколко пречиствателни станции в крайморските райони, предстои и тази в Созопол, както и реновиране на старите съоръжения. Ангелкова обиколила големите курорти и хората й анонимно звъняли по хотелите да питат има ли свободни места, а се оказало, че всичко е заето. Това, според нея, означава, че министерството й ще обръща по-специално внимание на подаваната информация, поради което екипът й готви законови промени за въвеждане на единна система за туристическа информация и комуникация по защитени канали така, че регистрите на хотелите да се свържат с МВР и НАП, и така навреме да се събират данните.

Преди да отговори на въпросите на журналистите, тя и депутатът Цвета Караянчева препасаха престилки и разточиха баници. Третото издание на Фестивала на баницата нахрани тълпи от хора, струпани пред шатрите с над 200 тави от целия Кърджалийски регион. Гръцкото участие не се състоя заради перипетии по пътя на потеглилите от Кавала за Кърджали./БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини