7млн.лв. ще струват на общините в областта новите кметства,заради законови противоречия

7 млн.лв. ще струват на седемте общини в областта новите кметства, които предвижда да се създадат новия Изборен кодекс. Изискването на избирателния закон известен като кодекса на Мая Манолова е да се провеждат избори и да се гласува за кметове в населени места над 100 постоянни жители. Така в Кърджалийска област от 241 кметствата ще станат с 142 повече. За страната броят на новите кметства ще бъде 1885. Проблемът е осезателен за Кърджалийска област, поради големия брой малки населени места,голяма част от, които нямат дори население от 20 души,за да се формира избирателна секция. Това са бившите махали, които днес имат статут на населени места наравно с големите села, но нямат никаква инфраструктура- обществени сгради с водоснабдяване, ток и интернет, за да се използват за кметства. Тепърва трябва да се създават необходимите уславия за функциониране на кметове.

Абсурдната ситуация събра кметовете на общини в Кърджалийска област, които се обърнаха към институциите в държавата да разяснят как да процедират на предстоящия вот. С писмо ,което огласиха пред медиите те сезираха за проблема Централната избирателна комисия, Председателя на парламента Цецка Цачева, министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и ресорния вицепремиер ,отговарящ за вота . Те са притиснати от срока до 4 септември да са готови с предложения за секционни комисии при положение , че има община като Черноочене , в която 80% от селата нямат постоянни жители за създаване на секция. До момента нито една от сезираните институции не е взела отношение по въпроса. На среща с областния управител Илия Илиев проблемът бе поставен, но губертнаторът поиска стриктно спазване на буквата на Избирателния кодекс.

Кметът нна Кърджали Хасан Азис подчерта, че институциите трябва да отговорят на няколко въпроса: трабва ли да се проведат избори за десетина души, ако трябва в какви помещения и колко ефективни ще бъдат кметовете без материална база. Принудени сме да закупим фургони и да стигнем до абсурда да имаме кметства на колела, обобщи градоначалникът на Кърджали. Той видя умисъл в нежеланието да се намери решение.Ако се увеличи броят на кметствата се изземват правомощият на Общинските съвети, защото само те по Закона за административното и териториално устроство на Р България имат право със свои решения да създават нови кметства, подчерта Хасан Азис. Според него с новия Избирателен кодекс се прави териториално деление. Градоначалникът на Кърджали посочи,че ЦИК не взема под внимание точка 2 от чл.16 на Изборния кодекс, според който изрично се подчертава, че кметства се създават там където има възможност за изпълнение на възложени от общината функции. В тези сгради трябва да има помещения за гласуване и за кметуване,категоричен бе Хасан Азис. Той посочи, че за създадения хаос отговорност носи централната изпълнителна власт. Според него ще има законови и политически последствия от създадения правен абсурд. Хасан Азис посочи ,че и от други области и общини в страната са пратени запитвания.

Кметът на Черноочене Айдън Осман отбеляза, че при него броят на кметствата се удвоява от 16 с още 17. Издръжката трябва да легне на общинския бюджет. Тенденцията в Европа е да се върви към окрупняване на административните единици, а ние ги раздробяваме.Това противоричи на изискванията на Европейската комисия и ще доведе до рязане на средства за регионите в страната ни, категоричен е Айдън Осман. Той посочи също, че освен общинските бюджети ще се наложи и актуализация на държавния бюджет.

Кметът на Ардино Ресми Мурад каза, че ЦИК не взема под внимание презумпцията на Изборния кодекс, вложена от законодателя , който има предвид да се гласува в сегашните кметски наместничества, които имат база, а за тези където няма условия сочи,че не е необходимо.

Кметът на Джебел Бахри Юмер, съобщи, че вече в Североизточна България кмет изразил готовност да закупи 4 фургона за новите кметства. Аз трябва да закупя 20 ,посочи градоначалникът.

Кметицата на Крумовград Себихан Мехмед заяви, че се стига до парадокси като това да провежда избори в село/махала/ Сладкодум, където има само двама жители. Как да формирам секция?Как да съставя секционна избирателна комисия,пита градоначалничката.

Кметът на Кърджали Хасан Азис обобщи, че писмото на колегите му цели да обърне внимание на централната власт на проблема и да се вземат бързи мерки да се преодолее създалото се противоречие при прилагането на Изборния кодекс.

Според градоначалници от областта, целта на управляващите е служебна победа в Кърджали. Те целят с повечето кметства да объркат избирателя, да отнемат гласове за ДПС, респективно за Хасан Азис. Като доказателство за това те сочат факта ,че областния упрвител Илия Илиев е обявил за нищожна заповедта на Хасан Азис за провеждането на избори в община Кърджали само в съществуващите кметства.Илиев обаче е евентуален съперник за кметския стол на Хасан Азис..Заповедите на останалите шестима градоначалници до момента не са обявени за нищожни ,твърдят те.Те смятат,че това не е случайно.

Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини