Утре с вой на линейки в кърджалийско отбелязваме Деня на спасението

 Утре точно в 12 часа всички линейки на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали и филиалите в общините ще бъдат включени.Така медиците от спешната помощ ще почетат паметта на своите колеги,загинали при изпълнение на служебния си дълг.Този ден се чества официално от 2012 г.,когато това е регламентирано със заповед на правителството. Тази година министърът на здравеопазването д-р Петър Москов изпрати до ЦСМП-Кърджали специално обръщение,във връзка с този ден.Това съобщи за Кърджали бг вести шефът на центъра д-р Атанас Митков.

Ще припомним,че тази година по време на снежния ад,медицински работници  от ЦСМП-Кърджали проявиха себеотрицание и бяха наградени лично от премиера Бойко Борисов и получиха отличия от водещи медии.

България е единствената страна,която почита своите спешни медици.Датата е избрана преди 11 години.

На 15 август 1963 г. 26-годишният лекар на с. Стрелец, Великотърновско, д-р Стефан Черкезов се връща от служебна командировка в Горна Оряховица с автобус. На излизане от града той се сблъсква с камион и избухва в пламъци. Без колебание д-р Черкезовизважда от тях 47 души и единствен почива от тежките си изгаряния.

Главният редактор на в. "Български лекар" д-р Тотко Найденов издирва още над 130 лекари (от тях 51 хирурзи, 20 от които - от "Пирогов") и медицински сестри, починали по време на работа и при спасяване на свои пациенти, от заразяване от техните болести или при катастрофи с линейки. През 2005 г. той създава и Деня на спасението (с подкрепата на МЗ, БЛС, БЧК, синдикатите, ВМА), който се отбелязва на датата на подвига на д-р Черкезов - 15 август, с едноминутно мълчание точно в 12 ч. 

Кърджали бг вести

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини