Индексът Бик Мак: Юанът е подценен

Китайският юан е значително подценен спрямо долара. Това е един от основните изводи на изследването Бик Мак, който се подготвя от списание The Economist.

Резултатите от изследването показват, че най-популярният бъргър в китайски ресторант на „Макдоналдс“ трябва да струва 43% повече спрямо САЩ. Средната цена в САЩ е $4,79 срещу $2,74 – в Китай.

От Economist все пак предупреждават, че „бъргърномика“ никога не е била точен индикатор за стойността на валутите, защото съществуват много други показатели, които се отнасят за стабилността на дадена национална валута.

Например най-евтиният Биг Мак може да се купи във Венесуела. Там влияние на цената оказват държавните субсидии, ниските данъци, и ниското жизнено равнище. Изследователите отбелязват, че това е целенасочена държавна политика, за да могат широки слоеве от населението, сред които и с по-ниски доходи, да могат да си позволят този символ на западния стил на живот.

Украйна е другата страна от света, където може да се похапне евтин сандвич. Според изследването руската рубла е другата е валута, която е подценена с 71,5%.

Най-скъпият Бик Маг може да се купи в Швейцария, Норвегия, Швеция и Дания.  

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини