Гъвкав робот прави скокове, направлява посоката им

Американски учени създадоха робот скачач, като за целта ползваха гъвкави и твърди материали, съобщи сп. "Сианс е авнир". Той е гъвкав отвън, но твърд отвътре и може да направи 30 последователни скока.

"Смятаме, че комбинирането на гъвкави и твърди материали ще допринесе за създаване на ново поколение подвижни роботи, които ще се приспособяват по-лесно към заобикалящата ги среда и ще могат да работят заедно с хората", заяви един от ръководителите на изследването Майкъл Толи от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Учените разработили нова технология, за да проектират и да създадат безжични машини, които скачат като жаби и са по-лесни за контролиране в сравнение с най-новото поколение роботи. "Хрумването да се смесят гъвкави и твърди материали, за да се създаде робот, е вдъхновено от природата - поясниха учените. - Например кракът на мидата е гъвкав, преди да се втвърди при допира си до скала. Използването на нови технологии като принтирането във формат 3D позволява да се постигне същото в роботиката."

За да създадат прототипите си, учените прибягнали до 3D принтер за многоматериално отпечатване. Той позволил да се построи корпус на робот от 9 слоя материали с различна гъвкавост, от текстура на еластичен материал до твърд термопласт. В твърдата сърцевина на корпуса се намират ключовите "съставки", сред които батерия и въздушен компресор, докато гъвкавата обшивка поглъща ударите при сблъсъци. Така бил създаден робот, който оцелява след трийсетина скока и може да направлява посоката им. В бъдеще ще е възможно подобни гъвкави роботи да проникват в тесни пространства, за да изпълнят опасни за човека задачи. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини