Бежански натиск на границата ни с Турция, Одрин пълен с мигранти

Бежанският натиск на границата ни с Република Турция се увеличава със всеки изминал ден. Поток от имигранти се съсредоточва в Одрин и други градове в Европейската част на южната ни съседка с намерение да намери път към Запада през България.

Броят на бежанците в Одрин с всеки ден се увеличава.Времето е подходящо за нелегално преминаване на границата и емигрантите се стичат тук. Преди те отсядаха в пограничните градове с Ирак и Сирия, с намерение когато приключат конфликтите да се върнат обратно по родните места. Сега обаче са изгубили надежда и погледът им е насочен на Запад. Това сподели за Кърджали бг вести  кореспондентът на в.”Сабах”Мурат Саваш.

Не може да се определи броят на прииждащите бежанци. Много от тях като сирийските имигранти имат право да се движат свободно из Турция. Няма как да се направи статистика за пребиваващите в Одрин мигранти, категоричен е доаенът на одринските журналисти Бюлент Аян.

Ситуацията със сирийските бежанци в Търция е критична. Броят им е толкова голям,че създава сериозни проблеми пред държавата. Присъствието им в Одрин е осезателно.Те се опитват да използват града ни за транзитен пункт към България и Гърция.Това заяви на брифинг пред български журналисти по време на подписване на протокол за побратимяване с Кърджали кметът на Одрин Реджеп Гюркан. Той каза, че се създава сериозен хуманитарен проблем. Властите в Одрин при установяване на бежанците се опитват да им осигурят храна.  Те също така обезпечават транспорт, с който връщат сирийците в азиатската част на Турция,  където ги настаняват в бежански лагери.

  Трафикът на емигранти през българо-турската  и турско-гръцката граници  се е превърнал в доходен бизнес за милиарди турски лири. Организаторите му са в Истанбул, където в момента са се съсредоточили над 1 млн. имигранти. От там бежанците тръгват за нашата или гръцката граница. Не ги спират телените огради. Мнозина преминават граничните пунктове, укрити в тайници на камиони.

 Напоследък каналджиите са станали безпардонни.С автобуси и микробуси те извозват от Истанбул до пограничните села,цели семейства,родове.Пускат ги и ги насочват как да преминат браздата.От българска страна ги чакат български турци,обикновено  с контакти в европейски държави,дори двойни граждани, които ги превеждат към Западна Европа.

  До скоро таксиджии под носа на властите са набирали кандидати за преминаване на границата на автогарата в Одрин. Те се събирали след полунощ и търсели клиенти, които отвеждали до пограничните села.

  Бежанците изчакват удобния момент в местните хотели и пансиони.Предпочитат се тези в централната част,за по-лесна ориентация.

С увеличаване на бежанския поток се затягат и мерките на турските власти.Няколко демонстративни хайки на турската полиция срещу таксиджии е довела до конфискуването на колите ,заради превоз на нелегални емигранти.Това сериозно е респектирало водачите на жълти коли.Въведен е и строг контролв хотелите.Турските граждани се записват с единни граждански номера,които влизат в сървърите на полицията.За чужденците се отбелязват имената от техните документи за самоличност.Много от бежанците имат право на достъп до всяка част на страната,особено тези,които влизайки в Турция се регистрират в полицията.

При залавяне на бежанци на българо-турската граница,те се настаняват в временен лагер до арената за мазни борби в Одрин. Тук се установява самоличността им и се връщат към бежанските лагери в Близост до Ирак и Сирия.

  Със стратегическото си положение Одрин се е превърнал в разпределителен център за миграция в посока Гърция или България и от там за Западна Европа.  Той е придобил печална слава в Европейския съюз,както и  в страните от където идват бежанците. Случва се често емигранти да изчезват в опит да преминат границата на ЕС с Турция. Ще припомним,че местните вестници са изпълнени с обяви за издирване от близките им хора. Предлагат се възнаграждения на този, който може да даде информация.

  Историите за разделени семейства,загубени деца ,глад са ежедневие в Одрин. Отразявахме ги последните години , но вече хората са претръпнали.Те станаха част от нас,споделят одрински журналисти.

  Напоследък в местните и национални медии в Одрин и Турция се появиха публикации критикуващи българските власти.Пусна се слух,че българските гранични полицаи пребиват и вземат парите на бежанците,а после ги връщат.Повод за това стана история с двама сирийски бежанци,които се оплакаха от произвол в България и се върнаха на турска територия,сподели Мурат Саваш.Случаят е бил разследван първо в българския вестник „Капитал”.

Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини