За Деня на Ботев – Театрален маратон

Изображение 1 от 3

    С „Добре дошли!“ младите таланти на Езиковата гимназия посрещнаха многобройната публика, която отново препълни залата на Музикално-театралния  център „Димитър Димов“. Причината е честването на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Театралните клубове към Гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Ботев“ отвориха широко вратите на Мелпомена и потопиха зрителите в магията на театъра.

    Три постановки на английски, френски и немски език разкриха актуалните теми, които вълнуват младите хора и представят по оригинален начин решения, които са интригуващи за публиката. Ръководители на театралните студия на френски език са Мила Кулова, на английски език – Таня Маровска, на немски език – Радка Попгеоргиева и на български език – Калина Ирикева с режисьор Атанас Атанасов.

    Финалът на английската пиеса бе отворен, а посланието, което актьорите отправиха към младите хора е да вярват, че всяко изпитание прави младите хора по-силни и отговорни и възпитава у тях желанието да имат воля да променят нещата.

    Театралното студио на немски език представи постановката „Кристал“ от Йоахим Юан, която поставя актуални проблеми от живота на тийнейджърите. Пиесата, представена от възпитаниците от френските паралелки е със заинтригуващото заглавие: „Междучасията на малкия Никола“.

    Театралното студио на български език, с дългогодишния ръководител Калина Ирикева и с режисьор Атанас Атанасов, заложиха на класиката и подготвиха постановката „Албена“ от Йордан Йовков.

    Смисълът на творбата, която бе интерпретирана през призмата на оригиналния режисьорски поглед, е в това да покаже как смирението и разкаянието побеждават греха. Грехът идва от гордостта и служенето на телесното и прагматичното. Този грях е тежък и тласка Албена и Нягул към престъпление. Но когато намират сили да се покаят и да поискат прошка от съселяните си, те вече са се издигнали над греха и са преодолели греха. Тогава и любовта между Албена и Нягул придобива нови измерения и довежда до нравствения подвиг на покаянието и прошката.

    След стихването на аплодисментите и падането на завесата, идва време за заслужена почивка, награди и признание за таланта. Най-трогателното като жест, по думите на младите актьори, е вниманието на публиката и феновете на театралното изкуство и на ръководството на ГПЧЕ „Христо Ботев“, което връчи награди на театралите на тържествена церемония за патронния празник.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини