Хиляди се преклониха пред Ботев и загиналите за свободата

Цяла България отдава почит на подвига на Христо Ботев и неговата чета и на героите, дали живота си за свободата на родината ни.
Кулминацията на честванията е на връх Околчица. Стотици българи се изкачиха на историческия връх, за да участват във всенародното поклонение в памет на Христо Ботев и неговата чета, предаде БНР. Походът тръгна тази сутрин от врачанското село Паволче.

На днешния ден във Врачанския балкан оживяват събития от преди 140 години. Последният бой на Ботевата чета, при който загива войводата им, бе пресъздаден от дружество "Традиция". След това програмата на поклонението продължи с молебен за България, отслужен от врачански свещеници. 

Приветствие към множеството отправи Атанас Катрафилов, правнук на ботевия четник, поп Сава Катрафилов. 

Слова на признателност поднесоха зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев и кметът на Враца Калин Каменов. Ботеви стихове рецитира актьорът Иван Налбантов. 

На официалната церемония беше поставен и финалът на 70-ия национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета – от Козлодуй до Околчица". Честването завърши с поднасяне на венци и цветя пред белокаменния кръст на Околчица.

За девета година председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов също се включи в традиционния поход до връх Околчица. 

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път официално през 1901 година, когато на връх Вола присъстват и живи Ботеви четници. 

По традиция и тази година в 12:00 часа в продължение на 2 минути сирените в цялата страна засвириха в знак на всенародната почит.

Годишнината от подвига на Ботев и четата му се отбелязва у нас с редица събития, част от тях предхождащи официалните чествания на 2 юни. 

На тържествената заря проверка в навечерието на 2 юни - Денят на Христо Ботев, край паметника му на едноименния площад във Враца, се събраха стотици жители и гости на града. 

Панихида в памет на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше отслужена в храма "Света Богородица" днес в Калофер – родния град на поета-революционер. С военни почести по традиция от Националния музей беше изнесено знамето на Ботевата чета, а на едноименния площад се състоя митинг-поклонение. Венци и цветя бяха положени пред паметника на Христо Ботев. 

Тържествена церемония проведе и в София пред бюст-паметника на поета-революционер в Борисовата градина. Много деца и ученици присъстваха на събитието, венци и цветя бяха поднесени от името на институциите у нас под звуците на възрожденски песни, сред които "Тих, бял Дунав". Хората, дошли да почетат паметта на Ботев и неговата чета, сведоха глави и запазиха едноминутно мълчание. 

В столицата за Деня на Ботев се провеждат различни събития и литературни четения. За пета поредна година ученици от столични училища четоха стихове на Ботев в подлеза на Софийския университет. 

С военен ритуал, заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя варненци също почетоха паметта на великия поет и революционер Христо Ботев.
Източник: banks.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини