Кърджали почете паметта на Христо Ботев и борците за свободата

Пищна заря избухна вечерта на 1 юни в небето над площад „Освобождение“ в Кърджали, стотици местни жители се поклониха пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата
Пищна заря избухна вечерта на 1 юни в небето над площад „Освобождение“ в Кърджали, стотици местни жители се поклониха пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, предаде кореспондентът на БГНЕС.
За първи път в ритуала се включиха представителни роти от 68-а бригада Специални сили и духоворкестър от гарнизон Пловдив. По традиция участваха и ученически блокове от ГПЧЕ „Христо Ботев”, СОУ „Отец Паисий”, СОУ „Йордан Йовков” и СОУ „П.Р.Славейков”, предвождани от Първи гвардейски ученически отряд. На трибуната бяха подредени официалните лица, дошли по покана на областния управител Илия Илиев. Сред тях бяха народният представител Цвета Караянчева, кметът Хасан Азис, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, директорът на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов,Георги Ангелов, директор на Териториална дирекция „Национална сигурност“, комисар Сергей Заимов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Тодор Димов, началник на жандармерийското управление в Кърджали, Желязко Стефанов, окръжен прокурор, подп. Евгени Енчев, началник на областното военно окръжие, Бойко Бенеков, председател на Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Кърджали, и редица други. „140 години след гибелта на Ботев и разгрома на неговата чета отново дирим упование в клетвата на мъртвите и фанатичната им преданост към народ и родина. Взираме се в нечовешката им дързост да се възправят с голи ръце срещу въоръжена до зъби империя. 
Търсим докъде се простира пророческият им взор и оная неподражаема лудост, накарала ги да направят ръцете си на чукове, кожата си на тъпан и главите на бомби, за да излязат на борба със стихиите. „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото отечество“, ерекъл Ботев“, посочи в емоционалното си слово областният управител Илия Илиев. И още: „Не книга е българската история, а костница. И в нея синът на калоферския даскал Ботьо Петков стои на най-високото, като знаме, обгорено от куршум, като върховно мерило за смисъл и памет. Роден за водач, Ботев се превръща в събирателен образ на българския воин, будител и бунтар, апостол и месия. Неблагодарни сме, поете. Недостойни да се наречем твои съотечественици. Защото тойпринадлежи не нам, а на цялото човечество. Неприложим е към шаблона, с който измерваме крехкото си национално самочувствие. 
На него и неговите знайни и незнайни следовници – войводи, учители, духовници, революционери, пламенни родолюбци, дължим не само синовна признателност. Дължим им единение и пробуда, безстрашие и чиста съвест, кураж и порядъчност“, акцентира Илиев. Паметната вечер, с която местните хора почетоха паметта на Ботев и на борците за свободата и независимостта ни, приключи с едноминутно мълчание и внушителна заря. С подобна тежест Кърджали отбеляза на 20 октомври 2012 г. по повод 100-годишнината от освобождението си от турско робство. Тогава на същия площад президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Аню Ангелов взеха участие в тържествената заря-проверка.
Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини