Поклонение пред паметната плоча на загиналия летец Никола Банков Николов

Днес пред паметната плоча на военния летец кап.-инж. Никола Банков Николов в местността „Изворите” край Ардино се проведе поклонение по повод 40–годишнината от гибелта на пилота по време на учебен полет.

На церемонията присъстваха летците-ветерани от ескадрилата на пилота – офицерите от резерва Стоян Попов, Никола Парашиков, Марин Урушки и Стоян Йорданов, зам.-кметовете на община Ардино Неджми Мюмюнходжов и Изет Шабан, секретарят на общината инж. Кемал Алиев, ръководството и членовете на Обществения съвет за закрила на културното наследство в Ардино, тогавашният кмет на Ардино, открил паметната плоча – Йорданка Аянова, кметът на село Правдолюб Юзджан Мюмюнов, общественици и граждани.

С падане на колене и едноминутно мълчание бе почетена паметта на героя – летец.

„Днес сме тук, за да изпълним своя обществен, граждански и човешки дълг пред паметта на един достоен мъж, чийто живот само на 34 години е прекъснат при изпълнение на служебен дълг пред Отечеството, в момент на провеждане на летателно-тактическо учение на поделението, в което служи”, заяви в словото си зам.-председателят на Обществения съвет за закрила на културното наследство в Ардино Селяхидин Карабашев.

В последния момент преди катастрофата пилотът е успял да отклони самолета от населеното място, с което е предотвратил човешки жертви и материални щети. От военно-експертна комисия е констатирано и потвърдено, че пилотът не е направил опит да катапултира. Специалистите са установили, че причината за катастрофата е била техническа – по време на полета единият двигател на самолета е излязъл от строя.

От името на представителната група летци-ветерани офицерът от резерва Никола Парашиков изказа благодарност към ръководството на общината за благородното дело в памет на летеца Николов. „Възхитени сме от отношението на община Ардино към паметта на нашия колега и приятел”, заяви Парашиков.

„Да жертваш своя млад живот в името на живота на много хора това е неоспорим героизъм, достойна постъпка, която не трябва да се забравя”, заяви Йорданка Аянова.

Присъстващите поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на летеца. Разгледаха фото-паната с архивни снимки от откриването на паметната плоча през м. октомври 1977 година.

Гостите посетиха и лобното място на летеца, което се намира в землището на село Кроячево.

 Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини