Канабис и екстази - най-търсената дрога у нас

България е сравнително назад сред страните от ЕС по употреба на наркотици и смъртни случаи от тях, но буди тревога високата консумация на екстази и канабис.

Това сочат национални данни, представени в публикувания днес годишен доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, който обхваща 28-те държави от ЕС плюс Норвегия и Турция, съобщиха БТА и БНР. 

По повечето основни показатели за употребата на наркотици и свързани с нея смъртни случаи България е под средното за Европейския съюз равнище. 


Статистиката обаче отчита тревожна тенденция
 на повишаване на употребата на канабис и на някои синтетични видове дрога, особено сред младежите у нас.

7,5 процента от пълнолетните българи (между 15 и 64 години) са опитали някога канабис при средно 23,3 на сто за ЕС. 8,5 процента от младежите в България (между 15 и 34 години) са употребили този вид наркотик поне веднъж през последните 12 месеца при средно равнище за съюза от 11,7 на сто. 

От доклада се вижда, че Германия, Испания и Великобритания например се пуши по-малко канабис от България, Франция и северните страни, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Буди тревога и сравнително високата консумация на някои синтетични видове дрога, особено сред младежите, както и липсата или ограниченият характер на мерките за превенция и лечение на наркозависимости, отчита европейският доклад.

В документа се отчита обезпокоително увеличаване на употребата на екстази в България, особено сред младежите . Два процента от пълнолетните българи са опитали този синтетичен наркотик при 3,6 на сто средно за съюза. 2,9 процента от младежите в България са взели екстази поне веднъж пред последните 12 месеца при средно 1,4 на сто в ЕС.

Страната е над средното равнище и по употреба на амфетамини сред младежите - съответно 1,3 процента през последните 12 месеца при 1 на сто средно за съюза.

През 2013 г. в България са били регистрирани 21 смъртни случая в резултат на свръхдоза, или 4,3 на 1 милион души от населението (на възраст между 15 и 64 години), при средно 16 на 1 милион за ЕС плюс Норвегия и Турция (общо 6260 смъртни случая). 

Като цяло България е на едно от последните места по употреба на наркотици заедно с Румъния и Турция. Едва 8 процента от пълнолетните граждани на тези страни са опитали някога някакъв вид дрога. 

ЕС призова за мерки

Изправени сме пред един бързо променящ се и глобализиран пазар на наркотици, заяви при представянето на годишния доклад в Лисабон европейският комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. Той призова за единен, бърз и решителен отговор на това предизвикателство. 

"Особено съм разтревожен от факта, че интернет се превръща във все по-голяма степен в нов източник на предлагане както на контролирани, така и на неконтролирани психоактивни вещества", отбеляза Аврамопулос. 

Директорът на центъра Волфганг Гьотц се спря в своето изказване на нарастващото значение на т. нар. "южен път" за трафика на хероин към Европа. 

Гьотц отчете рязко нарастване на производството на опиум в Афганистан и диверсификация както на търгуваните продукти, така и на използваните методи и транспортни пътища.

"Към тези процеси се прибавя фактът, че понастоящем важни етапи от процеса на производство на хероин се осъществяват в Европа", отбеляза той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини