Отменят масовите адресни регистрации преди изборите

Ще бъдат отменени регистрациите преди местните избори в местата, където има струпване на хора, обяви премиерът по време на блиц контрол в парламента.
Преди дни бе съобщено, че няколко месеца преди вота наесен по няколко пъти са се увеличили хората, сменили настоящия си адрес в областите Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник, Хасково преди местните избори. 

Прокуратурата пък започна проверка  по сигнал на партии, че работници и служители във фирми от Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас са заставяни да подават документи за адресни регистрации в общината, без реално да живеят в нея. 

Преди няколко седмици възложих на г-жа Бъчварова проверки на местата, където има струпване на регистрации на хора. Ясно, е че като на един адрес има 40-50 човека, те няма как да живеят там. Това не е проблем на една партия, а на правителството”, заяви днес Бойко Борисов, цитиран от "Фокус" и БГНЕС. 

Той бе категоричен, че завърши ли проверката, ще бъдат отменени тези регистрации. 

Това безобразие се надявам да бъде прекратено, за да могат бързо да отработят този въпрос“, добави премиерът. 

Той се обърна към ПГ на ГЕРБ и препоръча да приемат текста, внесен от Мая Манолова от БСП, да бъдат елиминирани адресни регистрации, там където са очевидно повече от нормалното. 

"Това че текстът се внася от Манолова, не виждам защо да не бъде подкрепен от ГЕРБ", каза Борисов. 

По думите му преди седмици шефовете на печатници са дошли при него и той е провел срещи с тях, както и с ЦИК, във връзка с напечатването на бюлетините за предстоящите избори. По време на разговорите е посочено, че по сега действащия закон те не могат да се справят с отпечатването на такъв огромен брой бюлетини с такива изисквания. 

Както се оказа, печатницата на БНБ също не може да напечата всичките необходими 18 млн. бюлетини.

Борисов уточни, че е помолил ЦИК да се срещнат с всички парламентарно представени групи, за да се разясни проблемът и утре сутрин ще има отговор на въпросите. Той поясни, че съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев е взел участие в срещите. 

ГЕРБ е побеждавал във всички големи градове, най-тежките загуби са ни точно в малките населени места. Там където подобни практики съществуват, ГЕРБ губи, това са фактите - или ви харесва, или не. Когато фактите говорят, аз се уповавам на тях“, каза още премиерът.

Исканията на ПФ - приоритет 

Премиерът коментира и седемте условия , които Патриотичният фронт постави на управляващите до 1 юли, за да запази подкрепата си за кабинета. Днес лидерът на НФСБ напомни на Борисов за тях. 

"С г-жа Бъчварова разгледахме тези точки и те са действително наш приоритет. Кой би казал, че не иска да се справи с битовата престъпност?", отвърна министър-председателят, посочвайки едно от исканията. 

Той подчерта, че в всички институции са изпратили свои представители в Гърмен, където този проблем ескалира, и се надява, че всички ще спазват закона. 
Борисов подчерта, че едва ли някой в света се е справил с битовата престъпност, но българското правителство ще положи усилия за това. 

По друго искане - оградата на границата с Турция, той заяви, че от 30 км, 15 км са за ремонт, а за да се направи по-здрава и укрепена ограда, се изисква огромен ресурс. Върнах проекта, подчерта Борисов. 
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини