В „Кремиковци” в Гърмен останали само четирима незаконно живеещи

Сравнително спокойна нощ – това е равносметката след вчерашния протест в Гърмен. Веднага след официалното шествие имаше провокации, като кола на Нова телевизия беше нападната, но извършителят е задържан, съобщиха от Нова.

 Според информация от МВР има образувани две досъдебни производства. Първото е за хулиганство – хвърляне на камъни и на кенчета с бира. Второто производство е за нападението над автомобила на Нова телевизия, като извършителят е задържан за 24 часа.

 Полицията обясни, че опиталите се да нахлуят с тоягив "Кремиковци" хулигани не са били част от протеста. Те били „нахлули” от странични улички, каза шефът на полицията в Гоце Делчев Ангел Зайков.

 Същевременно кметът на Гърмен Минка Капитанова благодари на МВР и заяви, че протестът протекъл „много мирно и законово”. Попитана къде е разминаването – тя ли бърка, като казва, че в „Кремиковци” имало установени само четирима незаконно живеещи роми, след като се говори за хиляди, Капитанова отговори, че другите се били изнесли.

 Като гледам Гърмен, се сещам за ромската махала в Каварна. Там ѝ казват „Бевърли Хилс”. Там има нова детска градина, асфалтирано е всичко – явно много си зависи от кмета. Всичко това се случва, след като Цонко Цонев става кмет, разказа Цветелин Кънчев. Попитан за заетостта, Кънчев заяви, че „много хора работели в чужбина”.

 Според Андрей Райчев в България имало едно предчуствие по отношение на малцинствата. Вече нямало мълчаливи турци и страхливи цигани – те искали да живеят като европейски граждани, затова ние трябва да се променим. Предстои да се научим да живеем така, както в САЩ и във Франция са се научили да живеят с черните и арабите, заяви Райчев. Социологът посочи, че при ромите е трудно да се каже с кого говориш. Кой е техният лидер – трябва да интегрираме лидерите им на първо място, да проявим много търпение, обясни Райчев.

 Цветелин Кънчев припомни, че в Гърмен имало регистрирани четири кражби, две от които разкрити. Той определи другото за „махленско говорене”. И посочи, че решението за циганската престъпност е всеки ден да има арестувана по „една голяма акула”. Кънчев заяви и, че „от ограбените баби” само 15% били окрадени от цигани. И призова медиите да канят "Евророма" по всички проблеми на обществото, на което Виктор Николаев отговори, че това звучи в стил "като не ни каните, хак да ви е това, което се случва". Андрей Райчев се намеси и посочи, че може да се прави като в САЩ - да има квоти за цигани за определени професии. Кънчев го подкрепи - например роми да стават полицаии по-масово. Имало места в България, където един циганин вършел работата на цял полицейски участък, подчерта Кънчев. 

 Трябва да създадем елит от ромите, дори от криминален и да решим нещата – друг изход няма, завърши Райчев.

 

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини