Радостина Никова от „Славейков” с поредните първи места в национални конкурси

Десетокласничката от СОУ „Петко Рачов Славейков” Радостина Никова получи две литературни награди от национални конкурси през последната седмица. Момичето пътува до Бургас, а след това до София, за да получи признание за увлекателните си есета, изпълнени с интересни размисли, дълбоки разсъждения и нестандартни заключения. За оригиналните си произведения десетокласничката получава незаменима подкрепа от своя класен ръководител и преподавател по български език и литература Тонка Хаджинакова.

Информация за конкурсите Радостина получава от интернет, следи обявите и подбира къде да участва според темата и насочеността.

По инициатива на най-голямата професионална гимназия ПГМЕЕ и със съдействието на Община Бургас и  РИО – град Бургас се проведе националният литературен конкурс „Път към безкрая”, който намери широк отзвук сред учебните заведения в страната. Петдесет и един участници се включиха в инициативата. За младите творци от училищата  обявената тема се превърна в пътуване към себепознание, преодоляване на граници, откриване на нови светове, поглед в бъдещето. Конкурсът  беше обявен в две категории – за написване на есе и на стихотворение. Радостина спечели първа награда в раздел „Проза” за своята възрастова група. Обявяването на резултатите и награждаването на отличените от журито творби се проведе в зала „Петя Дубарова“,  Морско казино. Наградата си Радостина получи в присъствието на своя ментор Тонка Хаджинакова. Малка част от мислите на една тийнейджърка за пътя към безкрая: „Защото, въпреки всички завои и двата коренно различни свята около него, пътят е безкраен. Безкраен е, защото човекът е тръгнал по него от началото на своето съществуване и никой никога не го е извървявал докрай. И ние вървим по този път към безкрая. Понякога ще се спъваме и ще падаме, ще нараняваме коленете и лактите си, краката ни ще изтръпват от умора. Понякога слънцето ще стопля раменете ни, докато следваме мечтите си, ходейки по този безкраен път, наречен живот, друг път – силен дъжд ще мокри косите ни, студени ветрове ще се мъчат да ни съборят и изтласкват от него. Но няма значение дали сме оптимисти, песимисти или реалисти, няма значение дали върху ни се изсипва всичкият дъжд на света, или пък ни напича най-силното слънце, важното е да не спираме да вървим. Само така ще разберем дали пътят наистина е безкраен, безкраен като мечтите ни.”

 Буквално преди дни Радостина се завърна от гр. София, където получи още една първа награда – този път в националния конкурс на тема „Единствени в Европа, единствени в света”, организиран от Столична библиотека и литературния клуб „Петър Парижков” по повод 1160 г. от създаването на славянската писменост и 1200 г. от рождението на св. Методий. Награждаването се проведе в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека, а доц. Любомира Парижкова награди призьорите и отчете изключително високото ниво на конкурса и големия брой участници. На проведената дискусия Радостина за пореден път показа своите литературни и ораторски заложби.

В „Славейков” никой не се съмнява, че още по-големите й успехи тепърва предстоят! 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини