Кърджали на колене пред саможертвата на героите,паднали за свободата на Родината

Кърджали коленичи и сведе глави пред саможертвата и подвига на героите , паднали за свободата на Отечеството по време на османското иго и войните за национално освобождение.По традиция за Деня на Ботев и падналите за освобождение се проведе  тържествена заря –проверка.В строя липсваха тези, които отдадоха живота си, за да я има днес България.

На площад „Освобождение” бяха строени представителни части на хасковския гарнизон,военен оркестър от Стара Загора,Гвардейският отряд  от Езиковата гимназия,представителни групи от елитни училища на града.

  Слово за делото на Ботев и неговите следовници произнесе областния управител Илия Илиев. Той посочи,че Ботев е тръгнал да се бори срещу непоклатимата Османска империя.Тези, които са очаквали освобождение от „братушките” са го смятали за „безумец”. Той се превърнал в жертвен агнец за българската свобода. Няма друга личност,изумителен ум,реформатор от световен мащаб като Ботев, подчерта Илия Илиев. Във време на робство той бе апостол между апостолите,светец между светците. Той е политически гений,демонстрирал зрялост в тежки времена. Ботев притежава неукротим стремеж към бъдното. Той не е пример ,а мерило. Не е важно къде свършва историческата истина и започва митът-хиляди борци тръгват по неговия път, каза още областния управител. Той бе категоричен:Няма власт над тази глава,която е готова да се отдели от плещите си за свобода.

На  тържествената заря- проверка присъстваха народният представител Цвета Караянчева,кметът Хасан Азис,председателят на общинския съвет Раиф Мустафа,общественият посредник Расим Муса,директорът на ОД на МВР Венцислав Момчилов,шефът на Пожарната комисар Христо Тодоров,началника на Военния отдел подп.Евгени Енчев и др.

Стотици фоерверки за радост на малките кърджалийци белязоха финалът на зарята.

Текст:Георги Кулов

Снимки:Георги Кулов,Мехмед Реджеб

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини