Младежи пишат "За Кърджали с любов"

На 4 юни (четвъртък) от 17.00 ч. като част от Инициативата „Мултикултурният град” в Арт галерията ще бъде представено специалното илюстрирано издание „За Кърджали с любов”, подготвено от Арт движение Кръг и литературното сп. Кръг, в което участват 22-ма от най-младите кърджалийци. Най-младият е на 12 години, най-„възрастният” – на 23. Те бяха поканени да напишат истински любовни текстове за своя град. Някои от авторите вече са далеч от тук, студенти са, дори са в други точки на света, но всички пишат за своя град с любов, а любовта към родното място е един от най-важните двигатели за човека. Тя е съизмерима само с любовта към семейството.  И като истинските любови, тя също е необяснима – не може да се обясни нито с красотата на градските пейзажи или с оживлението по улиците, нито с броя на историческите паметници или с вкуса на ягодите, нито с приказните природни феномени. Тя е породена от всичко това, включва цялата памет за детството, всички аромати на живота, цялата топлота и свежест на сезоните, които се сменят като светлина и сянка.

Дали днешните автори са бъдещи архитекти, имиджмейкъри, финансисти, конструктори, журналисти, спортисти или мениджъри, то тази любов към родното място ще бъде завинаги един специален „товар”, без който иначе сърцето остава безтегловно. Днес те пишат за пеперудите, за парковете, за българскитe, турските и арменските приказки на своите баби, за многообразието от лица, етноси и култури, за храмовете и мостовете в града, за неговите тихи кътчета и за реката, която го оплита в прегръдките си. Утре животът тук ще зависи и от тях. „В днешния забързан и студен свят е истинска радост да си роден в град като Кърджали. Град, който винаги ще приема загубилите се по пътя на търсенето и ще чака своите деца да се завърнат в бащината къща” – пише в един от публикуваните текстове. Екземпляри от книжката ще бъдат връчени на кмета на Кърджали, на областния управител, на министъра и зам.-министъра на младежта и спорта.

Събитието е посветено на 85-годишнината от рождението на кап. Георги Георгиев, обиколил света с яхтата „Кор Кароли”, роден на 4 юни 1930 г. в нашия град и почетен гражданин на Кърджали. По повод на неговия юбилей се планира през юни да започнат работите по преместване на бюст-паметника на ветроходеца от язовирната стена в централната градска част – като финал на тазгодишната програма на Инициативата „Мултикултурният град”.

Представянето на изданието „За Кърджали с любов” ще завърши с церемония по връчване на годишната награда „Мултикултурният човек” на нейния носител за 2015 г. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини