Мафията отмени избори в италианско градче

Днес се провеждат местни избори в 7 от 20-те области на Италия, които обхващат 1089 общини с около 17 милиона избиратели. В едно градче обаче те са отменени.
Сред тях са и гласоподавателите от Плати (с ударение на последната сричка), община с около 4 хиляди жители в южната област Калабрия. Те обаче няма да могат да упражнят правото си на глас, защото не се яви нито един кандидат за кмет или общински съветник, съобщава БТА. 

Такава е волята на ндрангетата, която е една от четирите престъпни организации и действа регионално редом със сицилианската "Коза ностра", неаполитанската камора и подвизаващата се в областта Пулия "Обединена свещена корона". 

Смята се, че ндрангетата е установила пълен контрол върху Плати още през втората половина на миналия век. За периода 1966-1986 година убийствата са 23, повечето от които неразкрити. През март 1985 година кметът Доменико Натале Де Майо е убит пред очите на неговата дъщеря в засада на пътя. На 11 февруари 1986 година бившият кмет Франческо Престия и съпругата му са пребити до смърт в местното магазинче за тютюневи изделия. 

С правителствено постановление през юли 2006 година общинската управа е отстранена "заради изпадане под влияние на организираната престъпност". Назначена е извънредна комисия, която управлява до изборите през 2009 година. Две години по-късно новоизбраният кмет подава оставка, а през 2012 година отново пристига извънредна комисия, тъй като общинският съвет е разпуснат пак заради връзки с ндрангетата. 

На изборите миналата година бе издигната само една листа, начело с кандидат за кмет, който е сред отстранените през 2006 година общинари. Този път вместо комисия е назначен извънреден комисар, Лука Ротонди, който едновременно администрира и близкия град Баняра с 11 хиляди жители, чийто управа също е отстранена за "мафиотско проникване". 

Резултат от системното служебно управление на Плати е значително подобреното благоустройство и преименуването на централния площад, който сега носи името на убития кмет Де Майо. Паметна плоча върху обновената сграда на общината напомня за неговата саможертва, но прозорците на канцелариите са снабдени с метални капаци, надупчени от куршуми. 

Според проучвания на специализирани институти ндрангетата има прогнозиран годишен оборот от 53 милиарда евро. Това я нарежда на пето място в икономиката на Италия. Отстъпва по "фактуриран" оборот само на ЕНИ (Националната компания за природни горива), на ЕНЕЛ (Националната компания за електрическа енергия), на холдинга "Ексор" (EXOR), чрез който фамилиите Анели и Нази контролират ФКА (Фиат Крайслер автомобили), както и на застрахователния и финансово-брокерски гигант "Дженерали". Ето защо иронично е кръстена "Ндрангета АД". 

Пословичната непроницаемост на ндрангетата се дължи на специфичната й структура, в която организационната единица се нарича "ндрина" и представлява клан на семейно-роднинска основа. Специалистите смятат, че в момента действат около 150 ндрини, които заедно с филиалите извън областта Калабрия имат не по-малко от 60 хиляди членове плюс неизвестен брой помагачи. Начело на всяка ндрина стои "капобастуни" - диалектна форма на "капобастоне", която в буквален превод означава "главатар на тоягата".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини