Който е роден в Турция, е мюсюлманин - завинаги!

На тринайсетата година от идването си на власт, управляващата в Турция ислямско-консервативна Партия на справедливостта и развитието (ПСР) може да остане неприятно изненадана на предстоящите парламентарни избори (7 юни). Последните данни за нагласите в страната сочат, че партията на президента Реджеп Ердоган е на път да загуби абсолютното си мнозинство и може да се окаже принудена да търси коалиционен партньор в следващото управление. През последните месеци управляващите понесоха много удари, в резултат на което техни доскорошни поддръжници ги напуснаха, за да се присъединят към други партии. В момента особено по-малките партии и организации изживяват истински подем.

Една от тях е Ateizm Derneği - първата организация на атеистите в Турция. От основаването си през миналата година, тя постоянно се разраства. Междувременно тя наброява 150 души. Организацията няма партийно-политическа програма и се опитва да стане алтернатива на наложения от управляващите религиозен политически ислям в страната. "Не е много желателно да се афишираш като атеист в Турция. Но колкото и да сме малко на брой, сме горди, че ни има, и никакви заплахи няма да ни спрат", уверява заместник-председателката на организацията Морган Елизабет Романо. Тя признава, че в "Нова Турция" - термин, въведен от Ердоган - атеист е обидна дума. "В Турция на Ердоган атеистите са дискриминирани и взети на прицел от разни проповедници на омразата", казва родената и отраснала в САЩ активистка. По думите ѝ, Турция е подложена на пълзяща ислямизация, която е по-силна отколкото в останалите държави от ислямския свят.

"Наричат ни терористи и сатанисти"

Ateizm Derneği е първата атеистична организация в Турция, която е юридически призната. Това обаче не осигурява на членовете ѝ достатъчно защита, признава Романо: "Големите компании предпочитат да назначават жени, които се забулват, а атеистите за заплашени от уволнение. А в някои случаи дори рискуват живота си".

Въпреки някои положителни сигнали, като цяло на атеистите в Турция никак не им е лесно, признава и председателката на Ateizm Derneği Зехра Пала. "Подложени сме на открита дискриминация, някои ни наричат "терористи" и даже "сатанисти". При мен идват хора и ми задават странни въпроси, като например дали не се чувствам самотна без Бог, към когото да се обръщам? Други пък искат да се снимат с мен за спомен, когато нося фланелката на атеистичното сдружение - сякаш съм най-новата туристическа атракция в Истанбул", разказва Пала.

"Нашият живот е твърде опасен"

Двете активистки на Ateizm Derneği

В някои райони на Турция атеизмът се наказва със смърт, както и отказът от мюсюлманската религия. "Ситуацията е много опасна, защото в чужбина Турция се опитва да се покаже в друга светлина. Мисля, че когато светът разбере това, може да се окаже твърде късно", казва Морган Романо.

Не всички споделят това мнение. Сред тях е Генералният секретар на Турско-ислямския религиозен съюз в Кьолн (DITIB) Бекир Албога: "Християни, евреи и мюсюлмани живеят рамо до рамо в Турция. Защо и атеистите да не могат да живеят в тази страна? Те имат същите права както всички останали", уверява той.

Морган Романо обаче се противопоставя на това: "Още от своето раждане немюсюлманите в Турция са подложени на дискриминация. В тази страна важи правилото, че който е роден в Турция, е мюсюлманин, освен ако изрично не бъде упомената някаква друга религия), а пък мюсюлманинът си остава мюсюлманин завинаги. Затова 90% от членовете на атеистичното дружество официално се водят "мюсюлмани", казва Романо.

99 процента практикуващи мюсюлмани?

Актуален доклад на турското Министерство по религиозните въпроси определя 99 процента от турските граждани като практикуващи мюсюлмани. Може да се спори по това дали оставащият един процент е в рамките на статистическата грешка или не. Във всеки случай Съюзът на атеистите в Турция ще продължи да се бори за правата на своите членове и привърженици и ще остане верен на своето кредо: "Artik yalniz degiliz", в превод - "Скоро няма да сме сами".

Източник: Perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини