Андрей Новаков: Европейските институции трябва да гледат на гражданите и бизнеса като на свои клиенти

"В съществуващите инициативи на Европейската комисия за облекчаване на бюрокрацията липсва конкретен акцент върху премахването на административния товар при работа с евросредства", заяви евродепутатът Андрей Новаков по време на дискусия със зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс в Европейския парламент.

 Според евродепутата, въпреки реформираната кохезионна политика, кандидатстването, управлението и отчитането при работа с евросредства се явява все още бюрократичен процес в много държави-членки. Големият брой документи, дългите срокове и сложните процедури от кандидатстване до плащане са в пряк ущърб на крайните бенефициенти - гражданите и бизнеса. Немалка част от евросредствата биват погълнати от съпътстващата ги административна тежест, което намалява инвестиционния потенциал на кохезионната политика.

 "За да разтоварим гражданите и бизнеса от излишната бюрокрация при робота с евросредства, са необходими конкретни стъпки, обвързани в срок", заяви Новаков.

 Той обърна внимание върху четири свои предложения: структурирана инициатива от страна на Комисията към държавите-членки с цел да намалят бюрократизирането на европейски правила при въвеждането им на национално и местно ниво; мерки за облекчаване на бюрокрацията при осъществяването на контролните дейности спрямо бенефициентите, като контролът трябва да бъде базиран на риска и пропорционален на размерите на организациите-бенефициенти; обвързващи цели за държавите-членки с цел ускорено преминаване към електронни обществени поръчки в ЕС; мерки за намаляване на изискванията за предоставяне на данни и информация от страна на бенефициентите. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини