Оживяха спомените за стария Кърджали и кърджалийци, потомци зърнаха дедите си

За  час снощи в салона на читалище „Обединение”,символ на единството на християни и мюсюлмани оживяха спомените за стария Кърджали и кърджалийци. Хора от различни етноси познаха в показаните архивни фотоси своите деди и шумно коментираха. Това стана по време на представянето на втория том на фоторазказа „Кърджали-поглед към миналото” на авторския тандем арх.Петя Назърова и Василка Ташкова. Първата част излезе през 2012 г. за Стогодишнината от освобождението на града. Това амбицира изследователките да направят и още един том. Идеята и зарядът дойде от потомката на стари кърджалийски родове арх.Петя Назърова,а изследването  на историческите факти от историка Василка Ташкова. Десет кърджалийски  организации и фирми подкрепиха начинанието и фотоисторията вече е факт.Снощи всеки от присъстващите в залата на читалището имаше възможност да чуе разказа за миналото на града и да получи по един екземпляр от книгата безплатно. Такава е волята на съставителите и дарителите.

Това е разказ за хората от нашия град, градили неговите основи. Гледат ни от страниците първия учител, първия лекар, първия книжар.Показани са десетки фотоси от сандъците на родителите ни, каза при представянето на книгата общественичката Валентина Иванова. Според нея след излизането на двете издания кърджалийци са погледнали на своя град с повече гордост и взискателност. Фотоисторията ни запознава с достойни наши съграждани,отбеляза още Валентина Иванова.

  Избрахме да представим нашата книга на този ден, като тържествен завършек на майските празници. Смятаме,че основите на съграденото от нас са здрави,то зданието ще издържи.Като започнахме първата книга не знаехме с какво се захващаме.Резултатът обаче е добър.На все повече обществени места и календари се поставят издирени от нас снимки.Това заяви от своя страна един от авторите-арх.Петя Назърова.Тя сподели,че са получили фотоси поне за три отделни издания, но са решили да се ограничат само с периода до четиридесетте години на миналия век. Имали и пълното съдействие на Държавен архив и Регионалния исторически музей.

Назърова открои три главни събития в историята на града:Освобождението,преселението на тракийци и и индустриализацията.Авторите успели да представят първите две.

Когато две дами поемат ангажимент за нещо,крйният резултат е ясен,пошегува се арх.Назърова.Според нея инициативата им била Божа работа и с Божията благословия.

Духът на времето толкова много ни заплени,че сякаш заживяхме с него.Изпълнихме дълга си към дедите,заключи арх.Назърова.

Това е нашата фотоистория на града.Снимките най-добре разказват за живот, празници, облекло.Показахме административното изграждане на Кърджали,първите кметове,общински съветници,народни представители.Това сподели Василка Ташкова.Тя каза че фоторазказа напомня за годините,когато от 120 000 жители на областта 103 000 били напълно неграмотни  и живеели в крайна мизерия.След Освобождението се изграждат училища, читалище, културно-просветни дружества. През двадесетте години на миналия век в града работили 700 занаятчии,380 търговци и над 2000 души в тютюневите складове.

    Василка Ташкова представи накратко историческото развитие на Кърджали след Освобождението до края на Втората световна война.

   Авторките бяха приветствани от кмета на Кърджали Хасан Азис.Той определи представянето на фоторазказа като един празник за всички кърджалийци,които обичат града си.Подарява ни се творба с мило чувство.Двете авторки се допълват взаимно и показват отличен поглед към историята,подчерта градоначалника.

Приветствие бе поднесено и от името на областния управител Илия Илиев.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини