Създадоха Областен механизъм за деинституционализация, насочен към деца в риск

В Кърджали заработи Областен координационен механизъм по деинституционализация /ОКМД/. Днес в зала 301 на областната администрация се проведе първото му заседание. То бе открито от областния управител Илия Илиев, който изтъкна ползите от функционирането на подобен инструмент на регионално ниво и потвърди ангажимента на държавата да сътрудничи със структурите на гражданското общество при взимането на важни за децата и семействата решения. „Настоящият координационен механизъм не е комисия, нито съвет, въпреки, че има постоянен състав и асоциирани членове, както и правилник за организацията и дейността. Той е по-скоро платформа за прилагане на политики чрез междуинституционално партньорство. Неговите целеви групи са децата в риск и нашата задача е да ги защитим като обединим своите усилия, време, експертиза и ресурси за успешно решаване на всеки един отделен казус”, обясни местният координатор на проекта Иванка Таушанова. 

ОКМД е разработен в изпълнение на двугодишна социална програма, която българският клон на британската благотворителна организация „Надежда и домове за децата” реализира на територията на 10 области в страната. Механизмът е в рамките на проекта „ОКМ – модел за ефективно сътрудничество и взаимодействие между гражданския сектор, регионалните и общинските структури”, който се финансира с европейски средства. Обвързан е и с Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”.

Моделът на  ОКМД е признат официално като добра практика от УНИЦЕФ, заяви Кремена Стоянова, национален експерт „Детски политики” и координатор за Южна България. Тя представи пред участниците в заседанието конкретни примери от прилагането на модела в различни области на страната и постигнатите резултати, а именно – намаляване броя на изоставените и настанените деца в институции, реинтегрирането им в биологичните им семейства или при приемни родители.

В ОКМД ще си партнират областна администрация, общините, ОД на МВР, РЗИ, „Социално подпомагане”, Бюрото по труда и болниците. Асоциирани членове са съдилищата, прокуратурата, РИО и БЧК. Пред следващите два месеца членовете на Областния координационен механизъм ще преминат обучение, а наесен ще се съберат на Кръгла маса. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини