БСП иска отново да се връща 10% данък на бедните

От "БСП лява България" ще внесат отново Законопроекта за ДОД, с който искат връщане на 10% данък на хората с минимална заплата.
Това каза на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на партията Михаил Миков, цитиран от БТА.

"Става въпрос за онези необлагаеми 10 процента от минималната работна заплата, които правителството на четворната коалиция тази година взе на работещите бедни, които са около 300 000 души в България", обясни Миков.

Той припомни, че правителството е дало увеличение на минималната работна заплата, което обаче било по-малко отколкото ефекта от необлагаемите 10 процента.

В същото време вчера Административният отмени решението на Министерския съвет за увеличение на минимална работна заплата и тя отново е 340 лева.

"Спешно сега правителството ще коригира, ще ревизира. Големият въпрос обаче стои - защо правителството отне по 408 лв. годишно и даде с увеличението на минималната работна заплата 360 лв. годишно", коментира Миков. 

БСП предлага във връзка с преизпълнението на Държавния бюджет да се върне за тази година нормата, която позволява на хората, които работят на минимална работна заплата по трудови правоотношения, да се преотстъпва в края на годината 10-процентният данък, посочи лидерът на БСП. 

В отговор на въпрос лидерът на БСП заяви, че няма да сезират Конституционния съд във връзка със заема за 8 млрд. евро, защото не са събрали необходимите подписи. "Атака" и АБВ отказаха да подпишат предложението.

"Не можем да съберем 48 подписа и няма да предложим на вниманието на Конституционния съд този очевидно противоконституционен акт на Народното събрание"
, каза още Михаил Миков.

Над 1 млн. българи са със заплата до 340 лева. 


Средномесечният доход на над 1 милион български граждани е до 340 лв., обяви финансовият министър Владислав Горанов, позовавайки се на справка на НАП.

Всички те имаха право да възстановят платения 10% налог, ако не са имали никакъв друг доход. Според тълкуванието на НАП обаче за такъв се смятат дори енергийните помощи и детските надбавки. По този начин голяма част от тези 1 млн. български граждани не можаха да си възстановят данъка. 
В бюджета за тази година връщането на данък не беше заложено.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини