Осмо издание на инициативата „Мултикултурният град”

Инициативата „Мултикултурният град” вече се превърна в традиция и тазгодишното издание е осмо от старта през 2008 г. Програмата през т.г. включва събития в периода от 24 май до 21 юни и стартира на 24 май (неделя) с „Рисувани стихове” на журналистката Снежана Горанова. Нейни стихове от неиздавани ръкописи ще бъдат трансформирани в артинсталации, а в чест на празника на славянската писменост и култура и за почитателите на изискания поетичен текст, прочетен „през” визуален експеримент, галерията ще бъде отворена за посетители цяло денонощие – от 6.00 ч. сутринта на 24 май до 6.00 ч. сутринта на 25 май.

На 30 май (събота) в Артгалерията ще бъде представена гостуваща изложба „Старите занаяти и техните майстори от Едирне” с участие на авторите. Фото-изследване, осъществено от 13 професионалисти и любители фотографи, показва 41 одрински майстори-занаятчии, които още пазят и предават от поколение на поколение най-старите местни занаяти. Фото- изследването ще продължи и на територията на Кърджали – гостуващата културна делегация ще се срещне „на живо” с 11 носители на най-старите занаятчийски практики в нашата община, запазени и до днес, за да бъде подготвена втора част на пътуващата експозиция този път със заглавие „Старите занаяти и техните майстори от Кърджали”.

На 4 юни (четвъртък) ще бъде представено изданието „За Кърджали с любов...”, подготвено от Арт движение Кръг и литературното сп. Кръг, в което участват 22-ма от най-младите кърджалийски автори. Събитието е посветено на 85-годишнината от рождението на кап. Георги Георгиев, обиколил света с яхтата „Кор Кароли” и почетен гражданин на Кърджали. По този повод се планира през м. юни да започнат работите по преместване на  бюст-паметника на ветроходеца в централната градска част. Тази инициатива е подета първо от в. „Нов живот”, а през 2013 г. РИМ-Кърджали също се присъединява към идеята заедно с организациите на запасните офицери от Кърджали и Варна. През 2015 г. с помощта на кърджалийския Морски клуб „Ангел Петров – Йошката” в партньорство с Арт движение Кръг и със съдействието на Община Кърджали тази идея ще бъде осъществена за юбилея на ветроходеца – като част от програмата на тазгодишното издание на Инициативата „Мултикултурният град”.

На 4 юни ще бъде връчена за трети път наградата „Мултикултурният човек”. Нейни носители досега са Нуреддин Мехмед и проф. д-р Петър Гарена.

За 12 юни е планирана акцията „Семеен портрет” –  представяне на архиви и фото- документи от семейната история на д-р Хамид Кадир от Кърджали с гости от неговата голяма фамилия от страната. Част от семейството се е изселило в Пловдивско в средата на 20 век, друга част се е пръснала по света. От тази фамилия е младият заместник-кмет на гр. Куклен – Илхан Кадир, който в момента ръководи общината след отстраняването на досегашния кмет. Най-младата представителка на семейството Алина скоро се очаква да защити магистърската си степен по Право на Интелектyалната собственост в Университета “Кyин Мери” в Лондон, а в момента е стажантка в Междyнародната организация за защита правата на звукозаписните компании (IFPI). Тази организация осъществява анализ на ключовите тенденции в музикалната индустрия, осигурява подробен анализ на водещите звукозаписни музикални пазари, в т.ч. и цифровите, грижи се за разпространението на лицензирани услуги на националните и регионалните пазари, като осъществява контрол върху правата за изпълнение, извършва потребителски изследвания, глобални класации по години и отличава най-популярните артисти, разпространявани във физически формати, сваляне и стрийминг.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини