Халифатът събира $1 млн. на ден от данъци

„Ислямска държава“ прибира по 1 млн. долара дневно от данъците, които налага в новоприсъединените територии, твърди се в нов анализ на американския мозъчен тръст „Ранд корпорейшън“. Халифатът e сменил стратегията си за финансиране и вече разчита на парите на народа, а не толкова на търговията с петрол. Причините са в срива на цените на черното злато, както и в бомбардировките на САЩ, които често са насочени срещу нефтените кладенци под контрола на организацията. Според „Ранд корпорейшън“ петролът носи на ИДИЛ 2 млн. долара на седмица.

 Джихадистите облагат заплатите на иракските държавни служители с 50-процентен данък, като само от това организацията миналата година е спечелила 300 млн. долара. Отделно те вземат по 20% от печалбата на всяка сделка, осъществена в халифата.

 В хазната на „Ислямска държава“ за 2014 г. от различни налози в Ирак са постъпили 600 млн. долара, 500 млн. долара са били откраднати от държавните 

иракски банки, 100 млн. долара са печалба от търговията с петрол и 20 млн. 
долара са влезли от откупи за отвлечени хора.

 Най-голямото перо в разходите на ИДИЛ са заплатите - месечно между 3 и 10 милиона долара отиват за възнаграждения. Джихадистите инвестират в полицейски участъци, съдилища и медии. Организацията не влага обаче никакви средства в инфраструктура, тъй като тя е лесна цел за атаки, а и контролът върху териториите не е постоянен.

 ИДИЛ минимизира разходите си и като плячкосва военна техника и плаща ниски заплати, твърдят още от „Корпорация РАНД“.

 Пясъчна буря спряла щатските изтребители в боя за Рамади

 Бойците от „Ислямска държава“ са използвали пясъчна буря, за да си осигурят стратегическа преднина при операцията за превземането на иракския град Рамади, която завърши с военен успех за джихадистите, съобщи „Ню Йорк таймс“.

 Природният феномен забавил американските самолети и им попречил да извършват военни удари по позиции на ИДИЛ в помощ на иракските военни. Ислямистите използвали забавянето, за да взривят няколко коли бомби, след което предприели 

светкавични атаки срещу иракските военни. Веднага след приключването на бурята войниците и джихадистите вече водели тежки сражения, което отново не позволило нанасяне на въздушни удари. „Нямаше как да бъде различӛн врагът от съюзника“, заявиха от Пентагона.

 200-хилядната столица на най- голямата иракска провинция Анбар беше превзета преди два дни от ИДИЛ, армията на Багдад напусна в бяг и изостави военната техника, а САЩ бяха остро критикувани за немощната подкрепа по въздуха.

 „Ислямска държава“ и преди е прибягвала до тактика. През януари бойците на ИДИЛ използваха пясъчна буря и атакуваха изненадващо кюрдските сили в Киркук, но не с такъв успех, какъвто пожънаха в Рамади. 

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини