Лютви Местан се яви в съда заради агитацията на турски език

Лютви Местан

При изключителни мерки за сигурност премина днес в Момчилград делото по жалбата на Лютви Местан, с която той оспорва наложената му глоба от 2 000 лева за това, че на предизборен митинг е агитирал на турски език, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Делото бе отлагано два пъти поради неявяването на спорещите страни, а днес в залата на Районния съд в родопското градче се явиха всички, в това число и председателят на ЦИК Ивелина Алексиева. Стана ясно, че ЦИК е взела решението си да глоби лидера на ДПС на базата на субтитри от предаването на Нова тв „Господари на ефира“, с които речта на Местан пред предизборния митинг край село Подкова се превежда от турски на български. Публичната проява, касаеща делото, е от 29 септември м.г., а решението за акта и глобата ЦИК е взела единодушно на 15 октомври м.г. „В процедурата по съставянето на акта са ползвани субтитрите от записа в „Господари на ефира“. Не са търсени нито лицензиран преводач, нито свидетели. Сроковете за реакция след жалби и сигнали за нарушения са изключително кратки“, аргументира се Алексиева. На свой ред Местан я притисна с въпроси и я обвини в избирателен подход при вземането на решенията. „Как преценихте, че съм извършил нарушение на закона – ако изрека сентенция на латински, нарушител ли ще бъда? Известно ли ви е в хода на други политически кампании да е използван английски език? Нарушени са международни договори, по които България е страна“ , запита и коментира в съдебната зала политикът. Представителят на областния управител на Кърджали алармира съда, че Местан упражнява тормоз върху свидетелката Ивелина Алексиева. Адвокатът му Станимир Стойчев подчерта, че няма нито едно пряко доказателство за нарушението, а наказателното постановление трябва да бъде отменено. Той запита кое е основанието да се налага максималната глоба, след като законът предвижда от 200 до 2 000 лева. Местан помоли съда постановлението да бъде отменено, тъй като е издадено в нарушение на Конституцията и международните договори, по които България е страна.

След финала на съдебното заседание лидерът на ДПС отново припомни, че България е член на ЕС и като такава с договора за присъединяването е ратифицирала Хартата за основните права на ЕС, Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. „Това са все международни договори, които по силата на чл.5, ал.4 от българската Конституция имат предимство пред вътрешните закони, които им противоречат. От тази гледна точка, актовете и последвалите наказателни постановления трябва да бъдат отменени, защото са издадени в противоречие и на Конституцията, и на международните договори, на които се позовах в съдебната зала. Освен това следва да се има предвид и практиката на Европейския съд за правата на човека /ЕСПЧ/ в Страсбург, който преследва нарушенията на Европейската конвенция за правата на човека. Според нея ограничението, заложено в Изборния кодекс, следва да бъде необходимо в едно демократично гражданско общество. А ограничението в нашия Изборен кодекс е нарушение на международните договори, освен това то не е необходимо в такова общество“, коментира пред съдебната палата Местан.

Той призна, че е тъжен, защото подобно дело не е възможно нито в една друга страна в ЕС. Тъжен съм, че България е единствената страна, в която е възможно да се гледа дело срещу председател на парламентарно представена политическа сила за това, че е използвал изрази на своя майчин език, каза лидерът на ДПС. Запитан ще продължават ли агитацията на турски език, той заяви, че в ДПС ще продължават да се позовават на правата си по международните договори и по българската Конституция. В началото на този месец по първото подобно дело, образувано по същия повод, но от предизборната кампания през 2013 г. приключи с провал за Местан, но той е завел дело в ЕСПЧ в Страсбург и очаква неговото решение с убеждението, че то ще бъде в негова полза. „Не трябва да има законови текстове, които дискриминират представителите на етно-религиозните малцинства у нас. Стана ясно, че ЦИК нямат никаква система от критерии за преценка, когато публично в реч на официалния език се ползват сентенции и крилати фрази на друг език да се ползва силата на чл.181от Изборния кодекс. Не чух отговор на въпроса защо не са санкционирани лидери на ЕНП, които агитираха на английски в полза на партиите от семействата на християн-демократите. Няма и отговор защо е тази избирателност. Не се сещам за по-мракобесно мислене като това, което ЦИК налага – че един език е по-значим от друг“, заяви Лютви Местан./БГНЕС

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини