5 характеристики на споделеното съзнание

Да бъдеш с някого продължително време променя начина, по който гледаш на света. Променяш се и ти самия, от начина, по който действаш до начина, по който мислиш.

Според автора на "Powers of Two" Джошуа Уолф Шенк тези малки промени са катализатор за различен вид мисловен процес - споделено съзнание, това помага на двойките /романтични или не/ да стигат до по-креативни решения на проблемите си отколкото биха измислили сами.

Ето и някои от характеристиките на споделеното съзнание.

1. Развиват свой собствен таен език

Случвало ли ви се е някога да получите съобщение от половинката си, което само по себе си да не означава нищо, но за вас самите то да е заредено със значение, което дори не успявате да обясните ?

Този тип език е един от първите знаци, че двамата работите в синхрон. Според изследване на Университета в Тексас тайната комуникация постига две неща: помага за задълбочаване на връзката - физическа или платонична и създава уникална, споделена идентичност.

Индивидуалният език може да включва от шеги до прякори според психолога Карол Брюс, автор на изследване върху романтичните двойки. Според проучването се забелязва връзка между това колко често партньорите използват индивидуалните думи и удовлетвореността им от връзката. Колкото по-често двойките използват тайните думи, толкова по-щастливи са.

2. Не си налагат самоцензура

Начинът, по който повечето от нас разговарят с непознати, хора от по-далечното обкръжение и близки приятели е подчертано различен, от начина по-който говорим когато сме насаме с партньора си.

Когато сме в компанията на други, повечето от нас се самонаблюдават. Това е защото се опитваме да се харесаме на тези около нас и да адаптираме поведението си спрямо тяхното.

Но когато сме само с интимния си партньор, загърбваме този вид поведение и вместо това разговорите са по-естествени и непринудени. С други думи преставаме непрекъснато да следим самите себе си преди да говорим. Ставаме по-откровени и по-отворени.

Психологът Даниел Канеман от Университета в Калифорния също споделя, че той самият е особено внимателен когато трябва да сподели мислите си пред други, но след като работил в продължение на години с партньора си в различни изследвания когнитивният психолог Еймъс Тверски предпазливостта напълно изчезнала.

3. Звучат еднакво

Като допълнение към това, че имат свой собствен таен речник, двойките започват да споделят и ритъма и синтактичните структури на речта си.

Отчасти това се дължи на фномена, който учените наричат емоционално заразяване. Когато двама души прекарват много време заедно, те съгласуват речевите си модели. Имитираме всичко от акцента на другия до количеството и продължителността на паузите, които правим между думите или изреченията.

Съществуват доказателства, че тези променени речеви модели могат да се ползват като индикатор за това, от колко дълго двама души са зедно.

Изследване от 2010 върху езика на двойките и съобщенията, които си изпращат сочи, че двама души които звучат по-еднакво е по-вероятно да продължат да се срещат и след период от 3 месеца.

4. Изглеждат еднакво

В изследването си от 1987 година психологът Робърт Зайонк открил, че съществува очевидна причина женените двойки да започват да приличат един на друг: използват еднакви мускули достатъчно дълго във времето, в резултата заприличват един на друг.

Тази координация на движенията изглежда не е случайна, тя отразява това, което психолозите наричат споделена координационна структура, която включва това как хармонизираме погледа си, равновесието на тялото, маниерите и особено начина, по който говорим.

5. Смеят се на шеги, които само те разбират.

Изследвания сочат, че причината двойки, да споделят сходен език на тялото, което на свой ред прави така, че да започнат и да си приличат визуално, е че притежават познание, което е известно само на тях. Тази вътрешна информация - споделените опит и спомени, оказва влияние на жестовете, стойката и употребата на думите и фразите.

Изследване от 2007 е установило, двама души е по-вероятно да споделят погледи, когато и двамата са запознати с обстоятелствата преди разговора им.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини