”Ислямска държава” екзекутира 9 деца в Сирия

Джихадисти от "Ислямска държава" екзекутираха 23-ма цивилни, сред които девет деца, в село близо до античния град Палмира в Сирия.
Сирийският център за наблюдение правата на човека съобщи, че поредната масова екзекуция е била в село Амирия, северно от Тадмор" (арабското име на Палмира), предаде АП, цитирана от БТА. 

Жертвите на терористите са били разстреляни. Те са били членове на семейства на местни държавни служители. 

Древният град Палмира е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Той е застрашен от джихадистите, които водят боеве в района със сирийските войски. 

Режимът в Дамаск обяви, че изпраща допълнителни сили в Палмира. Сирийската армия нанася въздушни удари срещу екстремистите, а сраженията между джихадистите и силите на Дамаск се водят едва на километри от древния град, предаде "Фокус". Редица световни организации изразиха притесненията си за опазването на безценното културно наследство не само в Палмира, но и в други градове, останали от асирийския период като Хатра и Нимруд.

Военен източник заяви пред РИА Новости, че терористите отстъпват от града.

Самият исторически град не е пострадал. ИДИЛ отстъпва. Получихме подкрепление от около 500 души, сраженията продължават на запад от Палмира“, добави източникът.

Вчера бойци на "Ислямска държава" установиха контрол над комплекса от сгради на местната власт в иракския град Рамади. Той е административен център на западната провинция Анбар. Нападателите са издигнали своето черно знаме над комплекса, след като правителствените сили били принудени да се оттеглят под натиска на джихадистите. 

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини