Конституцията скара коалицията

Промените в основния закон скараха партньорите от управляващата коалиция вчера и мнозина депутати си зададоха въпроса ще има ли изобщо пета поправка в конституцията скоро. В крайна сметка след цял ден консултации се разбраха в сряда да внесат общ проект, но без опозицията. Разчитат само на подкрепа от БДЦ. Нужни са им поне 60 подписа за внасяне на промени в конституцията, а за приемането им са необходими между 160 и 180 гласа.

Подкрепата на АБВ остава несигурна, тъй като имат много съществени забележки към идеята за разделяне на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска.

Хората на Радан Кънев първи хвърлиха смут в коалицията вчера, като поискаха да се въведе процедура за импийчмънт на главния прокурор. Димитър Делчев от РБ предложи Народното събрание с мнозинство от две трети да иска от Висшия съдебен съвет освобождаване на главния прокурор по предложение на президента. 
Всъщност голямата битка в коалицията е за главата на Цацаров. „Идеята ни е обаче всички промени да влязат в сила за следващия главен прокурор, за да е ясно, че ние нямаме нищо против и не влагаме политически смисъл“, уточни Делчев, но напрежението между партиите остана. Хората на Радан Кънев настояха да се повиши отчетността на прокуратурата, като НС да може да привиква магистрати, включително главния прокурор. Ако са сгазили закона, те ще дават обяснения по конкретни казуси. В крайна сметка това предложение е било прието и ще бъде записано в законопроекта.

„Ще предложим на по-късен етап в комисията възможността за отзоваване на главния прокурор. Ако влезе сега, ще започнат дълги обсъждания и това ще забави промените в конституцията“, обясни пред „Преса“ Димитър Делчев. Той допълни, че е много важно да се разбере от партньорите, че няма лична или политическа цел. До края на май трябва да се сформира комисия за промените в основния закон. Още няма процедурни правила, но всички се разбрали вчера, че ще могат да се правят различни предложения за промени. РБ настоява и за индивидуална конституционна жалба, но министрите Христо Иванов и Меглена Кунева са против.

Разговорите започнаха вчера в кабинета на Цачева, но първият рунд се провали и се наложи в 14 часа в тях да се включи шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. 
Патриотичният фронт и АБВ не бяха доволни, че през изминалата седмица никой не е говорил с тях и никъде не са отбелязани бележките им, дадени на шефа на правната комисия Данаил Кирилов. От ПФ имат свой проект за промяна на конституцията. Те питат партньорите кое налага съдийската колегия във ВСС да бъде доминирана от професионалната квота, а прокурорската - от членовете, избрани от парламента. (Според проекта съдийската колегия ще има 13 членове, като шестима ще се избират от общото събрание на съдиите, а петима - от НС. Прокурорската ще се състои от 12 членове, като четирима ще се избират от общото събрание на прокурорите, един - от следователите, и шестима - от парламента.) Управляващите склонили вчера да намалят мандата на ВСС на четири години, както иска Валери Симеонов. ПФ настоява ВСС да започне да отговаря и за сградния фонд на съдебните институции и за това също е постигнато съгласие.

Доста по-остри бяха в позицията си от АБВ. Според тях разделянето на ВСС на две квоти, които да вземат самостоятелни решения, е в разрез с конституцията.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини