На кръгла маса представиха първите родопски вестници и списания

Четири издания от старата родопска периодика, които отбелязват годишнини, бяха представени днес на кръгла маса на тема- Старата родопска периодика – памет и свидетелство”, поповод на професионалния празник на библиотекарите.

Анализ на изданията- юбиляри- Родопски новини, Родопски преглед, Среднородопска искра, Родопско ехо, направиха библиотекарят Дарина Славова и дългогодишният журналист Славка Радичева. А Йоланта Спасова, старши експерт в Държавен архив – Смолян, представи изданието Родопски напредък".

 „Родопски новини” е първият вестник в Средните Родопи, който започва да излиза през 1895 година, списван от големия родопски книжовник Васил Дечев в Чепеларе. 

По повод националната библиотечна седмица и професионалния празник на библиотекарите и информационните специалисти, днес в областната администрация се проведе и презентация на тема “Родопски библиотеки – портал на знанието, култура и информация”, която представи зам.-председателят на Областния читалищен съюз Пламен Чингаров.

На форумабяха обявени и резултатите от конкурса Как библиотеката променя живота ни. Участниците бяха от две възрастови групи – до 18 г. и над 18 г., а спечелилите получиха ваучери за закупуване на книга по техен избор в смолянска книжарница.

На срещата присъстваха секретарят на община Смолян Момчил Николов, библиотекари и информационни специалисти от цялата област. Цветя на библиотекарите подари зам.-областният управител Андриян Петров. “Продължавайте с вдъхновение да се грижите за книгите и напътствайте търсещите знание! Бъдете силни, за да се справите с трудностите! Бъдете будни, за да спечелим заедно още повече читатели за каузата на книгите! Бъдете горди със себе си, защото го заслужаватe!”, призова Петров. Той бе удостоен с почетен знак „Посланик на библиотеките“ от зам.-директора на Регионална библиотека „Николай Вранчев“ Йорданка Вълчева.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини