Тютюнджии на опашки пред земеделски служби вместо на нивите

Стотици тютюнопроизводители в Неврокопския край няма да успеят да подадат заявления за получаване на национална помощ за референтния период 2007-2009 г. За това алармираха стопани от региона. Огромни опашки от по 30-40 души се извиват всеки ден пред общинските служби „Земеделие".

Обработването на документите става бавно. Процедурата е много тромава и тежка. Трябва да се докаже правно основание за ползването на земите – с нотариален акт, с решение на земеделските служби, с договори за право на собственост, за аренда или за наем.

„Държавата за пореден направи така, че всеки сам да се оправя. Абсурд е да успеем всички да подадем заявления за участие в схемата за преходна национална помощ за тютюн до крайния срок, който изтича на 15 май. Затова настояваме за неговото удължаване. Вместо да сме на нивата и да работим, ние си губим времето с бумащини и бюрокрация. Положението е нетърпимо", твърди тютюнопроизводителят от Хаджидимово и председател на Сдружение „Басма" Иван Сабахлъков. Той е категоричен, че техническото време за подготовка на документите за кандидатстване не е достатъчно. И има опасност стотици стопани да не успеят да подадат заявления навреме. Сабахлъков разкри, че тази години рекорден брой тютюнджии от Неврокопския край са заминали на гурбет в южната ни съседка Гърция.

„Искаме нещо много просто – поминък и сигурност. Когато хората не успяват да вържат двата край с къртовски труд, те отиват на гурбет. Държавата строи пътища и водопроводи, но нали най-важно е да можем да си платим водата и горивото. А това ще стане, ако имаме сигурно препитание", допълва тютюнджията от Хаджидимово.

 

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини