Сърбия не се е отказала от проекта ”Турски поток”

Сърбия не се е отказала от газопровода "Турски поток", но някои детайли от реализацията на този проект засега не са ясни на Белград, заяви сръбският президент.
В интервю за телевизия "Россия-24" сръбският президент Томислав Николич отрече отказ на неговата страна от проекта, но поставя някои въпроси, предаде ТАСС, цитирна от БТА.

След като Европейският съюз не позволи "Южен поток" да премине през територията на страната-членка на ЕС България, тогава как ще позволи през територията на друга страна-членка на ЕС - Гърция, да премине "Турски поток"?

В случая има много неясни моменти, каза президентът Николич пред телевизията снощи.

Същевременно сръбският президент отбеляза, че Белград никога не се е отказвал от участие в реализирането на "Турски поток", макар отказа от строителството на "Южен поток" да предизвиква съжаление.

Той добави, че се очакваше тръбопроводът ("Южен поток") да гарантира енергийната сигурност на Сърбия.

"Никога не сме казвали, че не искаме да се включим в този проект. Та нали, ако Русия наистина прекрати доставките на газ през Украйна през 2018 г., ние ще останем без енергийни източници", каза Николич.

Той подчерта, че "Турски поток" не може напълно да замени "Южен поток" за Сърбия.

Ако тръбопроводът все пак стигне до нашата граница, ще ни се наложи да го строим по-нататък с наши средства.

Ние също така ще бъдем последните потребители на газа, т.е. няма да бъдем транзитна страна, посочи Николич. Така че остава да чакаме.

Първо тръбопроводът трябва да мине през територията на една от страните-членки на ЕС. Ще видим как ще се развият събитията, добави той.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини