Прокуратурата повдигна обвинение на висш военен за корупция

Софийската Военноокръжна прокуратура обвини подполковник Владимир Мильовски експерт в командването на Сухопътни войски за злоупотреба със служебно положение.Той е целял да набави имотна облага за търговско дружество при провеждане на обществена поръчка за доставка на парашути.

Към момента е с мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 1000 лева, които трябва да предостави в 5-дневен срок. От действията, в които е обвинен военния, министерството на отбраната е щяло да бъде ощетено с 1 400 000 лева.

През 2013 г. Министерство на отбраната е обявило обществена поръчка за доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол" и десантни парашутни системи тип „Летящо крило". В нея са участвали дружествата „Ломини" ООД и Дружество по ЗЗД "Параплекс-Брюгеман".

В периода от 05.03.2013 г. до 26.01.2015 г., подполковник Мильовски е изпълнявал длъжността главен експерт в отдел „Специални сили" и „Началник на отдел „Специални сили", припомнят от прокуратурата.

В качеството си на длъжностно лице е злоупотребил със служебното си положение, като в съучастие като извършител с подбудителя Стоян Стоянов - син на собственика на „Ломини" ООД,  умишлено не е посочил точни изисквания за параметрите  "диаметър" (в коя част на купола се изчислява), "дължина на вървите" (от къде започва и къде завършва измерването и) и подложката на раницата (без приложена схема). Това е извършено с цел да даде възможност за произволна преценка на съответствието на доставените впоследствие парашути с изискванията към предмета на обществената поръчка, гласи съобщението на прокуратурата. Деянието е станало от 05.03.2013 г. до 13.08.2013 г.

Месец по-късно - от 16.09.2013 г. до 10.01.2014 г. обвиняемиятМильовски е събирал информация от членовете на комисията за провеждане на процедура за обществена поръчка, за хода на заседанията на комисията и предоставял тази информация на Стоян Стоянов.

През същия период обвиняемият е склонявал полковник, който е бил член на комисията, да заяви че парашутите, предложени от конкурентната на неговия приятел компания не работят "на принудително отваряне" и не съответстват на изискванията за дължина на вървите.

"Мотивирал го е да направи искане за представяне на мостри и на допълнителни сертификати, въпреки липсата на такива изисквания в решението за обявяване на поръчката и да изрази съмнение в заявените технически характеристики, чрез изготвяне на "особено мнение", гласи съобщението на прокуратурата.

По това време подп. Мальовски е заявил пред заместник-директора на Служба "Военна полиция" полковник Стоил Чипилски и пред капитан Християн Христов-началник сектор в Регионална служба "Военна полиция" - София, че процедурата за закупуване на парашути ще бъде манипулирана в полза на Дружество по ЗЗД "Параплекс-Брюгеман", а пък техните изделия не съответстват на изискванията на специалните сили. Целта на подобна проверка е да бъде отстранено набеденото дружество.

В периода от 03.12.2014 г. до 12.12.2014 г., Мильовски е склонявал  подполковник Георги Мянков и бригаден генерал  Михаил Попов да откажат да приемат доставените парашути, предмет на договор от 27.06.2014 г., сключен между Министерство на отбраната и Дружество по ЗЗД „Параплекс - Брюгеман".

В периода от 18.12.2014 г. до 26.01.2015 г., Владимир Мильовски като експерт в състава на комисия на Инспектората на Министерство на отбраната е дал становище, че закупените парашути от същата фирма не съответстват на спесификацията по договора.

Подполковникът е целял дружеството „Ломини" ООД да бъде доставчик на десантни парашутни системи„Кръгъл купол" и десантни парашутни системи тип „Летящо крило" за нашата армия. Набавяйки облага за това дружество,от бюджета на МО са щели да загубят 1 400 000 лв., каквато е разлика между цените на двете дружества, участвали в обществената поръчка.

Общественоопасните последици на деянието не са настъпили, поради независещи от Мильовски причини - членът на комисията не се е поддал на обработката на Мильовски.

Разследването продължава, като предстои привличането и на други лица към наказателна отговорност.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини