ДПС ще се коалира с всеки на местните избори

ДПС ще гради реален центристки образ и ще влезе в различни коалиции на местните избори. Подобни действия били характерни за центристките партии и отговаряли на очакванията на избирателите на движението. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в интервю пред Би Ти Ви.

"Ще влезем в различни конфигурации, на около 60 места в страната изборите зависят и от нас", каза Местан. И добави, че в лицето на Бойко Борисов вижда един премиер, "който е стигнал до заключението, че редица важни решения за европейското бъдеще на българия не могат да се случат без помощта на ДПС".

"Кафето, което би трябвало да бъде символ на диалогичността в политиката - кафето с Бойко Борисов в Кърджали, се посреща с негативни нюанси. Интересът към кафето с Борисов и целувката със Станишев показва колко дефектирало е политическото общество в България", добави той.

На въпрос за разследванията на Би Ти Си за имущественото състояние на кмета на Хасково, Местан отрече обвиненията ДПС да е свързано с Георги Иванов и да е осигурявало "чадър" за неговите дейности.

"Фактите, свързани с Хасково, бодат очите дори на пристрастните... Никакви опити да припишат хасковския кмет на ДПС няма да успеят." Фактът, че Христо Бисеров е подкрепял лично Иванов за кмет, Местан обясни с миналото на бившия зам.председател на ДПС в СДС.

Според него Реформаторският блок се е възползвал от контролиран вот на изборите в общината. "Реформаторския блок печели 2 230 гласа на евроизборите през май в Хасковско, на следващите избори те са 15 655. Ако тези факти се отнасяха до ДПС, тази тема нямаше да слиза от медиите. Този случай сваля моралната маска на реформаторите."

"Дронът трябва да лети, да снима и да показва на българските граждани реалността, каквато е", дабави лидерът на ДПС.

На въпрос дали ще има вот на недоверие заради действията на здравния министър Петър Москов, Местан отговори: "Този министър трябва да бъде оставен да се нареформира - негов проблем са лекарите. Има да отговаря на много въпроси за здравната реформа."

В коментира за отказа на движението да подкрепи декларацията на Народното събрание, която признава "масовото изтребление" на арменците в Османската империя през 1915 г., Местан заяви, че не трябва да се търси избирателен прочит на историята.

"Ако влезем в този прочит на историята, има и други събития в историята, които могат да бъдат прочитани по същия начин... Това е все едно да обвиним (за Холокоста - бел-ред) онези народи, които са били припознати от Хитлер като членове на арийската раса", смята Местан.

Лидерът на ДПС не бил убеден в искреността на политици, които отричат Холокоста, отричат "възродителния процес", а мнозинството толкова лесно приело техния вариант на декларация.


Събитията от 1915 не трябвало да бъдат пречка за приемането на Турция в ЕС и било в интерес на България да граничи със страни от ЕС, даже ако това означава да се направят компромиси с интересите на страната и искания към някои съседни държави.

Местан обяви, че партията на европейските либерали АЛДЕ ще иска резолюция на ЕП за отмяна на мораториума за разширяване на ЕС към Югоизточна Европа.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини