Втори ден на ожесточени протести в Македония

Няколко хиляди протестиращи срещу правителството на Никола Груевски отново се събраха за втора поредна вечер пред сградата на парламента в Скопие. Този път масовите демонстрации преминаха без инциденти след предишните масови безредици.

В първата вече на протестите са били ранени най-малко 19 души според вътрешното министерство. Сред пострадалите са полицаи и един фотограф. 30 души са били арестувани. Полицията е разпръснала демонстрантите със сълзотворен газ и водни оръдия.

Протести бяха организирани не само в македонската столица, но и в Прилеп и Битоля.

Сред участниците в протестите беше и почти цялото ръководство на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония.

Протестите избухнаха, след като лидерът им Зоран Заев обвини премиера Никола Груевски, че се e опитал да прикрие убийството на 22-годишен младеж, който беше пребит от полицай през 2011 г.

В Македония политическото напрежение е високо от януари, когато правителството обвини главния опозиционен лидер  Заев и четирима други души в шпионаж и насилие срещу официални лица. Заев отхвърли обвиненията и вместо това заяви, че правителството е подслушвало най-малко 20 000 души, включително политици, журналисти и религиозни лидери.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини