Кърджалийци отправиха обща молитва за здраве,споделиха заедно жертвен курбан

Стотици кърджалийци се стекоха в парк „Арпезос-Север”за да отправят обща молитва към Всевишния за здраве,мир,берекет и благополучие.Християни и мюсюлмани,българи,турци,роми седнаха на една маса за да похапнат от осветения от енорийския свещеник отец Петър и районния мюфтия Бейхан Мехмед курбан.Три телета бяха принесени в жертва,за да омилостивят  Всевишния и той да щади кърджалийци.Общо двадесет и пет  анонимни дарители позволиха в Кърджали да се случи първият общоградски курбан на мюсюлмани и християни и първата обща молитва.

 Днес е специален ден за Кърджали.Това е първият по рода си общоградски курбан за хора от различни вероизповедания не само в нашия град,но и в страната .През последните месеци изживяхме тежки дни.Наши съграждани загинаха по пътищата,търсейки препитание в чужбина,мнозина бяха сполетени от болести,градът ни пострада от наводния и свлачища,много хора загубиха домовете си.Много кърджалийци дойдоха при нас с молба да направим такъв курбан.Това каза в словото си към жителите на града кметът Хасан Азис.Той припомни,че курбанът е многовековна традиция и за християни и за мюсюлмани.Затова градоначалникът свещеникът и мюфтията взели решение курбанът да бъде общ.

Кърджали е благословено от бога място.Градът и неговите хора са пример за толерантност.Кърджалийци споделят не само хубавите дни,те са заедно и в трудни моменти,подчерта кметът.

Той заедно с присъстващите се обърна към Всевишния града да бъде опазен от бедствия,болести и катастрофи.Всички искаме да живеем в мир и разбирателство,категоричен бе градоначалникът.

  Отец Петър благослови с молитва курбана.Той се помоли за всички без разлика от етнос и вяра.През снежния ад,градът ни не обяви бедствено положение.Това е заради вярата на кърджалийци във Всевишния.Отдавна искаме да направим общ курбан.Притеснявахме се от такива които търсят под вола теле.Сега телето е сготвено на курбан,пошегува се енорийският свещеник.Нека Господ да благослови този град.Амин!,заключи отец Петър.

Аллах,ти си този,който определя съдбата ни.Направи така,че да си доволен от нас,помоли се районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Преди да раздадат курбана на присъстващите кмет,свещеник и мюфтия лично се увериха,че е добре приготвен от четиримата готвачи.Сред първите,които получиха от осветената храна бяха малките Лили и Джелян.

Сред гостите на общоградския курбан бяха народните представители Ердинч Хайрула,Шабанали Ахмед,Мустафа Ахмед и Салиха Емин.Тук бе и председателят на общинския съвет Раиф Мустафа и членът на НС на БСП Назми Мюмюн.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини