Своеволия и груби грешки довели до рухването на хотел „Вероника”

Своеволия, некомпетентност и пълно неспазване на конструктивния проект са довели до сриването на хотел „Вероника” в комплекса „Слънчев ден” на 8 април. Това е установила експертната техническа комисия, назначена от шефа на РОНСК-Варна. Резултатите бяха оповестени от министерството на регионалното развитие.

При рухването на сградата загинаха четирима души, припомня „24 часа”.

Комисията е установила, че инвестиционният проект съответства на визата за проектиране, както и нормите по закон и наредби. Всички нарушения, констатирани от комисията, са допуснати от страна на изпълнителите.

Първото е „своеволия и напълно неспазване на конструктивния проект. Не е изпълнена и първата фаза на строителството - укрепването на конструкцията до кота нула”. Грубо е нарушена етапността на работа, отразена в Плана за безопасност и здраве. Допуснати са работници на строителната площадка по време на механизираното демонтиране и премахване на компрометираните конструктивни елементи.

Липсвала е координация между отделните изпълнители и проектантите, безотговорно и некомпетентно са действали и ангажираните строителни фирми, както и координаторът по безопасност и здраве, се посочва още в доклада. Без да уведомят проектантите, те са променили етапността на изпълнение на строително-монтажните работи.

Масирани проверки по строежите във Варна

Съставеният протокол на техническата експертна комисия ще бъде предоставен на заинтересуваните лица в 7-дневен срок. След разглеждане на възраженията и уважаване на основателните от тях, ще бъде утвърден окончателно протоколът от обследването на аварията и вписаните указания и решения ще бъдат задължителни, пишат от регионалното министерство.

Шестима души бяха обвинени за смъртта на Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов при събарянето на хотел „Вероника”. Обвиненията са за причиняване на смърт по непредпазливост, за което се предвижда затвор от 3 до 8 години, а в особено тежки случаи - от 5 до 15 години.

Към наказателна отговорност са привлечени двамата технически ръководители и координаторът по безопасни условия на труд от фирмата изпълнител „Планекс” ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител „Бултранспорт груп” ООД. Те са били наети от изпълнителя, за да извършат събарянето.

Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма „Дигинг” ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини