Работим до 2 май, за да си платим данъците

През настоящата 2015 г. ще работим до 2 май, за да си платим данъците към държавата, са изчислили в Института за пазарна икономика.
Това е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си.

Датата е фигуративна - показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано - ние я наричаме Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day, уточняват експертите, цитирани от БТА.

Ако продължим със символичната сметка, то от 2-ри до 12-ти май данъкоплатците ще бъдат наглед "освободени" от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета.

Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015 г., посочват от ИПИ.

Методологията за пресмятането на тази символична дата е сравнително проста - съпоставят се приходите в консолидирания бюджет на държавата (без помощите) спрямо БВП на страната.

Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата годината.

Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци - основно това са европейски средства.

Изработваме средно по 226 млн. лв. за един календарен ден

През 2015 г. българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП, заложен в бюджет за 2015 година.

Следователно през текущата година са необходими 121 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от близо 2,5 млрд. лв. 

Данъчната тежест в България обаче е различна за отделните хора, като голямото бреме пада върху раменете на работещите българи, които изрядно плащат своите данъци - те плащат подоходни данъци, внасят осигуровки и потребяват повече, тоест пълнят хазната с ДДС и акцизи. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини