ГЕРБ в Кърджали: Проектът за свлачището в Сипей да се разгледа от Експертен консултативен съвет

Групата съветници на ПП ГЕРБ категорично възразява срещу ултимативния тон на кмета Хасан Азис и отправените от него внушения за изчерпване на административния подход за решаване на проблема със свлачищата в Кърджалийско. Не приемаме обвиненията във „формална съпричастност” и „бездействие на отговорните държавни институции”, вследствие на които нараствали „размерът на щетите и средствата, необходими за укрепване на засегнатите райони”.
Местната власт допусна обхватът на свлачището в село Сипей да се разшири до „степен на неотложност”, без за предприеме каквито и да било аварийни мерки още през месец декември. Нито лев от общинския бюджет, който възлиза на 40 млн лева, не е похарчен за превенция. Вчера в 12 без 5, ни бе поднесена за гласуване декларация, в която се казва, че изготвеният технически проект за укрепване на свлачището, с който общинските съветници не са запознати, е единственият начин за решаване на проблема. От нас поискаха да подкрепим на сляпо проект за отводнителна система и да „заровим” 9 млн лева пари на българския данъкоплатец в активна свлачищна зона, без да има гаранции за стопиране на свлачищните процеси и забележете, без да се предвидят средства за възстановяване на разрушените къщи.Не сме съгласни да се похарчат експериментално 9 млн. лева, за да се харесаме на негово величество избирателя. Има варианти да бъдат защитени живота и здравето на хората в Сипей, Енчец и Невестино и те трябва да бъдат внимателно анализирани, остойностени и изпълнени, по начин, който да гарантира устойчивост, а не повторяемост на проблема.
Не сме популисти, не сме това-исти или онова-исти. Апелираме към трезвомислие и овладяване на емоциите от страна на отговорните лица. Философски умозаключения, като това, че свлачищата са непредсказуми, може да звучат зрелищно, но нямат практическа стойност. Те не дават отговор на въпроса как ще се реши жилищният проблем на засегнатите домакинства.
Смятаме, че решаването на проблема минава през сериозен анализ и оценка на специалистите, които не са категорични в становището си относно трайното укрепване на терена. Кметът Хасан Азис поиска да гласуваме количествено-стойностна сметка, която се опита да представи като финансово-икономически анализ и услужливо скри от общинските съветници становището на учените от Минно-геоложкия университет, в което се отчитат сериозни пропуски и неточности в изготвения технически проект и се препоръчва ново, актуално инженерногеоложко проучване.
Считаме за необходимо проектът и прилежащата към него документация да бъдат разгледани на Експертен консултативен съвет по геозащита към МРРБ.
Останалото са спекулации, упражнения по смятане и имитация на солидарност.

Пресцентъра на  местнана централа на ГЕРБ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини