Общинският съвет прие декларация за спешни мерки за укрепване на свлачища

Днес Общинският съвет в Кърджали прие Декларацията за предприемане на спешни мерки за укрепване на свлачищата в селата Сипей, Енчец и Невестино. Документът бе подкрепен от общинските съветници от ДПС и БСП. За нея гласуваха 28 общински съветници. Против гласуваха съветниците от ГЕРБ. Няма да подкрепим искане „на сляпо" да се похарчат експериментални 9 млн. лв. без да има гаранция за окончателно решаване на проблема", бяха мотивите на групата съветници от ГЕРБ.
В залата на бизнес инкубатора, където се провежда сесията, имаше представители на засегнатите от свлачищата райони. 
„Тук са представители на засегнатите населени места. Хората са в дълбока неизвестност относно това дали държавата ще им помогне. Те са в безизходица. Аз усещам тяхната безнадежност. Но все пак съм убеден, че надежда има. Някои от тези хора са без дом от 6 месеца. За този период са рухнали 7 къщи. Свлачищата „изяждат" по една къща средно на месец. Въпреки това, нито един от тези пострадали хора не повдигна въпроса за предприемане на крайни мерки. Нито един човек не реши да протестира, било то пред Общината, Областната администрация или сградата на парламента. Защото дори в тяхното отчаяние има поне частица надежда, че ще получат помощ. Говоренето за гаранция е едно неуважение към тези хора, към тяхната болка. Ние не поставяме въпроса за разрушената пътна инфраструктура, за нас от първостепенно значение е първо да се помогне на хората, чиито домове са застрашени. Не разбирам позицията на ГЕРБ. Може би това решение им е спуснато. Пострадалите хора са тук, нека те да преценят отношението към проблемите им", заяви от трибуната на местния парламент кметът на Кърджали Хасан Азис.
След като декларацията бе приета, съветниците приеха и експертния доклад за свлачищата, изготвен от учените от МГУ, който препоръчва спешни мерки за ограничаване на свлачищните процеси в селата Сипей, Енчец и Невестино. 
С двата документа – декларацията и доклада, през следващата седмица кметът инж. Хасан Азис ще търси контакт с председателят на Народното събрание, с президента, с премиера и с националния омбудсман, от които ще иска съдействие за разрешаване на проблема със свлачищата. Съдействие за тези срещи градоначалникът ще търси от народните представители от ГЕРБ и ДПС Цвета Караянчева и Ердинч Хайрула. 
След края на заседанието на Общинския съвет групата съветници от БСП разпространиха позиция до медиите, в която изразяват острото си възмущение от отказа на ГЕРБ да подкрепи декларация на Общинския съвет за решаване проблемите на хората, засегнати от свлачищата в община Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини