Слагат звезди на болниците като на хотелите

Болниците ще бъдат категоризирани със звезди, като хотелите. Те ще ги получават, след като преминат задължителна акредитация. Това предвиждат подготвени изменения в Закона за лечебните заведения, съобщиха от МЗ, цитирани от "Монитор".

По-висока категория ще взимат онези от тях, които имат повече лекари професори и доценти, медицинският персонал минава периодично на опреснителни курсове, специализира или участва в семинари и научни конференции. 

Болниците ще трябва да имат и нова образна диагностика, като ехографи, скенери и рентгени последно поколение, а не вехтории, закупени втора ръка, както и спешно приемно отделение. 

НЗОК ще отказва да подписва договори с болниците, които са получили по-ниска оценка. В какъв точно диапазон ще се движат оценките, ще бъде решено допълнително.

Акредитацията на лечебните заведения в момента не е задължителна. От нея не зависят приходите им, а тя служи предимно за престиж пред чуждестранни партньори, обясниха от Асоциацията на работодателите в здравеопазването. 
НЗОК ще сключва договори не с всяка болница, която пожелае да получава пари от нея по клинични пътеки, а по строго установени критерии. 

Основният от тях е броят на леглата да не е повече от нуждите на населението в определения регион. При определянето колко точно следва да бъдат те ще се взема предвид броят на жителите и дали сред тях преобладават стари хора и хронично болни. 

Броят ще се определя от т.нар. национална здравна карта, която става задължителна. Тя ще регламентира и на какво разстояние може да се открива ново лечебно задължение, което да работи с касата. 

Целта е да се спестят средства на НЗОК, вместо да се прахосват за едни и същи дейности. Сега само в София има близо сто болници, които се занимават с кардиология, коментира за „Монитор” водещият кардиохирург и директор на болница „Света Екатерина” проф. Генчо Начев. 

Досега това бе отлагано, за да не се накърнят нечии интереси в здравеопазването, каза още проф. Начев. По думите му ако още тогава е била въведена картата, парите на НЗОК щели да са достатъчни и болниците нямало да вкарват пациентите в листи на чакащите.

Лабораториите пък, ако искат да работят с касата, ще трябва да правят всички видове изследвания, а не да избират само най-скъпо платените. 

По пет легла за болни ще трябва да имат бившите поликлиники, сега диагностични центрове. На тях ще бъдат хоспитализирани пациенти, върху които се изпробват нови лекарства.


 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини