Геолози: Свлачищата край Кърджали да се укрепят спешно

Докладът на експертите от Минно-геоложкия университет за свлачищата край Кърджали е готов, заключението е да се извърши аварийно укрепване, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Изключително опасни са процесите на свличането в селата Сипей и Енчец, откъдето се наложи евакуация на семейства заради рухнали къщи. Преди дни в Кърджали премиерът Бойко Борисов настоя геолозите да му дадат твърди гаранции, че ако „изсипе“ над 9 млн.лева за укрепването в Сипей, земята няма да тръгне отново. Днес кметът Хасан Азис определи като главоблъсканица позицията на Борисов от типа „Може ли едно всепомитащо гюлле да събори непоклатим стълб“. „Това е опит решаването на  проблема да бъде пратено в небитието. Здравето на тези хора няма как да бъде изчислено на 9 млн. лева. Имаме опит в овладяването на голямото свлачище по пътя за Енчец, тогава никой не поиска гаранции“, коментира той. Становището на геолозите ще бъде обсъждано на заседанието на Общинския съвет утре, очаква се всички партийни групи да подкрепят декларация, която ще бъде изпратена до председателя на НС, до президента и премиера. Хасан Азис ще настоява и за нови срещи с институциите, за да се помогне на пострадалите от свлачищата хора в двете села. Според анализа на експертите от общо 9 критични точки в района Сипей и Енчец се нуждаят от незабавни мерки, останалите са с локален характер и техническите решения за тях са лесни. В село Сипей разрушените къщи са 6, семействата са настанени в общински жилища, други 20 къщи са със сериозни нарушения в конструкцията. Там има две свлачищни зони, като едната в западната част на селото е на площ от 20 декара, а другата е в югоизточната, където 14 къщи са под риск от срутване. В доклада на геолозите се препоръчва аварийно частично укрепване, а на по-късен етап и цялостно. Наложителен е дренаж и понижаване на нивото на подпочвените води.

Опасните къщи в Енчец са 4, хората са намерили подслон при роднини. Процесите се развиват в 3 участъка - в района на старото свлачище по пътя за селото, при входа на населеното място и процепът през целия терен на Енчец. Експертите препоръчват спешни допълнителни проучвания и укрепителни дейности за старото свлачище. Освен това са необходими  4 проучвателни сондажа, за да може да се изработи проект за укрепване на свлачището при входа на селото, както и  изграждане на укрепителни съоръжения за пукнатината, врязана в цялата територия. Разрушената подпорна стена на гребната база на Националната федерация по кану каяк на брега на язовир „Кърджали“ трябва да бъде възстановена, но това е ангажимент на спортното министерство. Препоръката в доклада за село невестино, където семействата от трите пострадали къщи отказаха да ги напуснат, е да се направи корекция на дерето и вертикална планировка.
Днес следобед на извънредно заседание на Постоянната комисия за териториално и селищно устройство в Кърджали трябва да  бъде представен експертният доклад със становището за укрепването на свлачищата в Енчец, Сипей и Невестино. През следващата седмица кметът Хасан Азис смята да поиска съдействието на  местните депутати от ДПС и ГЕРБ за срещи с Цецка Цачева, Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и националния омбудсман Константин Пенчев. Азис намекна, че ако не получи разбирането на властите, с жителите на Сипей и Енчец ще търсят „друг начин за решаването на проблема“. Не бих искал да се стига до емоционалния подход, когато хората ще излязат на протести, подчерта кметът./

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини