Възстановят 7 войнишки паметника

Областната комисия „Военни паметници” разгледа и одобри предложенията на общините Момчилград, Крумовград, Черноочене, Ардино и Кирково за ремонт и възстановяване на 7 войнишки паметници през 2015 г с целево финансиране. Комисията се оглавява от областния управител Илия Илиев, който откри заседанието, изтъквайки, че държавата и местната власт трябва да полагат необходимите грижи за поддръжка на паметниците, защото те са израз на почитта ни към славните национални герои.

Членовете на комисията дадоха положително становище за отпускането на 5065 лева за ремонт и освежаване на паметника на загиналите през 1990 г. войници край река Върбица и 3058 лв за сградата и прилежащото пространство на костницата на загиналите в Руско-турската и Балканската войни в Момчилград. Община Крумовград ще получи 3158 лева за реконструкция на паметната плоча на лобното място на л-т Младен Калеев и р-к Илия Русев край с. Черничево. В село Пчеларово, Чернооченско, ще бъде освежен Паметникът на загиналите в Балканската и Първата световна война, в Ардино ще бъде извършена реставрация на паметната плоча на военния летец кап. инж. Никола Банков Николов на стойност 5500 лв и на паметника на загиналите фронтоваци във Втората световна война край с. Бял извор на стойност 1000 лева.

Ще бъде възстановена и войнишката чешма в с. Джерово, община Кирково. Общият размер на поисканите средства е 19 950 лева. Становището на комисията «Военни паметници” е изпратено за одобрение от министерствата на отбраната и на финансите.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини