Прокуратурата обжалва датата на обявяването на неплатежоспособността на КТБ

петък, 20 юни 2014 г.

Софийска градска прокуратура е подала протест против решението на Софийски градски съд в частта, в която за начална дата на неплатежоспособността на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) е определена датата на отнемане на лиценза на банката – 6 ноември 2014 г.

Според съдебния акт, до отнемането на лиценза КТБ е била под специален надзор и в това време тя все още не била изпаднала в състояние на неплатежоспособност.

Съдът е приел, че докато банката е под специален надзор, е налице само опасност от изпадане в неплатежоспособност независимо, че съществуват одитни доклади, според които към 30 септември 2014 г. банката е била с отрицателен капитал.

Мотивите на прокуратурата в протеста са, че действителното състояние на банката е било установено по-рано – към 30 септември 2014 г. собственият капитал на банката е отрицателна величина.

Констатираните в хода на извършените междинни и пълни одити груби нарушения при воденото на отчетността в банката – насипни и непълни кредитни досиета, отпуснати кредити на свързани лица, огромна кредитна експозиция към едно или малък на брой лица (без диверсификация на риска), при което действителното установяване на истинското финансово състояние на банката неминуемо е изисквало определен период от време, се казва още в протеста на прокуратурата.

В одитните доклади е посочено, че към 30 септември 2014 г. банката е била с отрицателен капитал.

Поради това прокуратурата счита, че началната дата на обявяване на банката в несъстоятелност следва да е 30 септември 2014 г.

На същото мнение са и в БНБ, откъдето преди няколко дни обявиха, че също ще обжалват решението на съда.

Източник: Vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини