Язовир “Боровица” вече има технически паспорт

Вече седем язовира за приоритетно питейно водоснабдяване имат регистрирани технически паспорти. Те са разработени в рамките на година по проект „Подкрепа на реформата в отрасъл ВиК“. Това са яз. „Йовковци“, обл. Велико Търново; яз. „Среченска бара“, обл. Монтана; язовирите „Камчия“, „Ясна поляна“ и „Ново Паничарево“ в област Бургас; яз. „Асеновец“, обл. Сливен и яз.„Боровица“, обл. Кърджали.
Разработването на техническите паспорти е възложено от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, в рамките на проект „Подкрепа на реформата в отрасъл ВиК“, като финансирането е осигурено от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България, чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.
Извършено е пълно техническо обследване на язовирните стени и съоръженията към тях, изготвени са доклади и технически паспорти, в съответствие с действащото законодателство и нормативната уредба.
Техническият паспорт на всеки един от язовирите и прилежащите съоръжения се състои от три части, които съдържат: основни характеристики и мерки за поддържане на строежа; срокове за извършване на ремонти; указания и инструкции за безопасна експлоатация.
Паспортите са разработени след задълбочено проучване и извършване на пълно техническо обследване на язовирните стени и съоръженията към тях. Те включват предписания за необходимите технически мерки за привеждането им в съответствие с действащата нормативна уредба и недопускането на аварийни събития. Резултатите от направените обследвания показват, че язовирните стени и съоръженията към тях се намират в добро техническо състояние и не застрашават сигурността на населението.Техническото обследване и разработването на техническите паспорти на язовирите „Йовковци“, „Среченска бара“, „Камчия“, „Ново Паничарево“ и „Ясна поляна“, както и на съоръженията към тях е извършено от „Хидрогеокомплект“ ЕООД. Техническите паспорти на язовирите „Асеновец“ и „Боровица“ и съответните съоръжения към тях са изготвени от „Свеко енергопроект“ АД.
Язовирите са за питейно-битово водоснабдяване. Те подлежат на непрекъснат контрол за качеството на подаваната вода.
Язовир „Боровица“ осигурява питейна вода за около 70 000 души в общините Кърджали, Момчилград и Черноочене.
Техническите паспорти на язовирите са регистрирани в съответните общини, които заедно с Агенцията по геодезия, картография и кадастър притежават по един екземпляр от представените документи.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини