Най-добрите седмокласници в страната мериха знания по български език в Кърджали

34– та национална олимпиада по български език и литература се проведе на 25- 26 април 2015г. Градовете домакини за VII и XII клас тази година бяха различни. Зрелостниците се състезаваха в Шумен, а седмокласниците – в Кърджали. СОУ „ Йордан Йовков“ е училището – домакин за Кърджали. В надпреварата взеха участие 50 олимпийци от цялата страна. Резултатите се очакват най-късно след десет дни. Скоро ще станат ясни и имената на първите трима, които ще се окичат със званието Лауреат на национална олимпиада и ще могат да кандидатстват в гимназии в цялата страна без приемен изпит.

Официалното откриване на олимпиадата  се състоя в Дома на културата. Участниците в олимпиадата и техните ръководители бяха поздравени от Цвета Караянчева- народен представител от парламентарната група на ЕРБ и областен председател на ГЕРБ в Кърджали. Приветствия поднесоха инж. Румен Младенов – Зам.- областен управител на област Кърджали, г-н Александър Трингов – Началник отдел „ Общо образование“ в Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ към Министерството на образованието и науката, г-н Гроздан Колев – Началник на Регионален инспекторат по образованието – Кърджали.

Йовковци подготвиха концерта съвместно с ученици и учители от СОУ „Отец Паисий“, които пък тази година имат честта да бъдат домакини на Националната олимпиада по информатика. Възпитаниците на  двете училища-домакини показаха изключителен талант в областта на музиката и танцовото изкуство. Концертът бе открит с рецитал, посветен на красотата на българския език. Последваха музикални и танцови изпълнения, които оставиха без дъх публиката.  Танцовите формации от СОУ „Йордан Йовков“ плениха присъстващите със своите изпълнения на „Притури се планината“ и „Детска планета“. Танцьорите от СОУ „Отец Паисий“ също очароваха публиката със съвременни и народни песни, както и с кръшна копаница. Гост – изпълнител бе танцовият състав на ГПЧЕ „ Христо Ботев“. Невероятно удоволствие достави  песента „Лудо младо“ в изпълнение на Зеррин Мехмедали и Мериан Барбарос от СОУ „Йордан Йовков“.

След концерта се проведе техническа конференция, на която четиричленната комисия на олимпиадата обясни още веднъж регламента. Приветствени слова поднесе г-жа Недялка Кюпрюджиева – директор на СОУ „Йордан Йовков“. Тя пожела успех на всички и връчи  на седмокласниците   грамоти за участие  в олимпиадата и пакети с подаръци, подготвени от СОУ „Йордан Йовков“. Вечерта  продължи с официална вечеря в ресторанта на хотел „Устра“, а състезателната част на олимпиадата  се проведе на 25 април в сградата на СОУ „Й.Йовков“.

След приключване на състезанието, в свободния за участниците следобед, йовковци организираха екскурзия за своите гости. Те направиха кратък воаяж из забележителностите на град Кърджали и околността. Посетиха природния феномен „Каменната сватба“, язовирната стена на яз. Кърджали, средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча” и храма „Св. Успение Богородично”.

 ИНФО Клуб School days

Снимки Клуб ФОТОграфия

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини