Затворници от Гуантанамо протестират в Уругвай

Бивши затворници от центъра за задържане на заподозрени терористи Гуантанамо протестираха в Уругвай, съобщи "Морнинг стар". Те се събраха пред американското посолство в столицата Монтевидео, за да поискат от Вашингтон по-добри условия за живот. Те настояха, че няма да си тръгнат, докато не бъдат приети от посланика. Помощ поискаха и от страната, в която бяха изпратени.

Уругвай прие четиримата - четиримата сирийци, тунизиец и палестинец през декември, след като те бяха освободени от затвора след 12-годишна присъда. След тях страната прие още два мъже.

Мъжете настояват, че САЩ трябва да им помогне финансово, за да започнат нов живот като свободни хора. Отбелязва се, че не са им били повдигнати никакви обвинения и накрая американските власти са признали, че нямат доказателства за престъпна дейност.

В момента в Гуантанамо се намират стотина затворници. Останалите бяха изведени и предадени на различни държави.

Американският президент Барак Обама неведнъж обеща, че ще направи всичко, което може, за да затвори центъра в Гуантанамо. Той беше обещал да го направи още преди 6 години, аргументирайки се, че този затвор накърнява имиджа на САЩ по света.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини