Руски хакери проникнали в имейли на Обама и Белия дом

Имейли от и до президента на САЩ Барак Обама са били прочетени от руски хакери миналата годинa след проникване в компютърната система на Белия дом с некласифицирана информация, съобщава „Ню Йорк Таймс", предаде „Франс прес".

По-рано този месец американски официални лица признаха, че е имало проникване в системата в края на миналата година, ноотказаха да потвърдят, че Русия стои зад атаката.

Обаче вестникът, позовавайки се на високопоставени американски източници, пише, че хакерите са свързани или работят за Москва.

Те също са успели да влязат в системата на Държавния департамент, получавайки достъп до архивите с имейли на хората в Белия дом и най-вероятно с външни лица, с които Обама редовно кореспондира. Хакерите са достигнали до имейлите, които президентът на САЩ изпраща и получава. Обаче нарушителите не са успели да проникнат в сървърите, които контролират класифицираната информация на Обама и Белия дом.

Но източниците подчертаха, че в системата с некласифицирана информация има също много чувствителни данни: графици, размяна на кореспонденция с посланици и дипломати, обсъждане на законодателни инициативи и политически дебати.

Не е ясно колко имейла на Обама са прочетени.

По-голямата част от класифицираната информация се представя пред президента на САЩ устно или на хартиен носител в Овалния кабинет или Ситуационната стая.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини